0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støjberg om dom i asylsag: »Jeg har noteret mig udfaldet«

Et syrisk par skal have økonomisk godtgørelse efter at være blevet adskilt med tvang, har Københavns Byret afgjort. Udlændingestyrelsen overvejer at anke dommen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Udlændingestyrelsen overvejer nu, hvorvidt styrelsen vil anke dagens dom fra Københavns Byret.

Dommen fastslår, at et ungt syrisk asylpar ikke blev behandlet korret, da de i marts 2016 blev adskilt med tvang, og parret skal derfor have i alt 20.000 kroner i godtgørelse.

»I den konkrete sag har Københavns Byret vurderet, at Udlændingestyrelsen ikke har sagsbehandlet korrekt. Jeg har noteret mig udfaldet af dommen. Det er nu op til Udlændingestyrelsen at vurdere det videre forløb, herunder om man vil anke dommen«, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i en skriftlig kommentar.

Udlændingestyrelsen oplyser, at man »nu vil læse dommen og vende med sin advokat, om man vil anke«.

Det unge par blev adskilt på baggrund af en instruks fra Inger Støjberg, som ville have adskilt alle asylpar, hvor mindst den ene part var under 18 år. Parret klagede til Folketingets ombudsmand, som senere konkluderede, at behandlingen af unge asylpar var ulovlig og »særdeles kritisabel«.

Københavns Byret begrunder blandt andet dommen med, at der skulle være foretaget en partshøring, inden beslutningen om at adskille det konkrete par blev truffet.

En ulovlighed, som Inger Støjberg også tidligere har erkendt. Hun fastholder dog sit ønske om, at unge asylpar adskilles.

»Dagens dom fra Københavns Byret ændrer ikke på, at udgangspunktet fortsat vil være, at mindreårige ikke skal indkvarteres sammen med ældre ægtefæller i det danske asylsystem«, skriver hun og fortsætter:

»Det er velkendt, at der har været en diskussion om sagsbehandlingen af disse sager – ikke mindst i forhold til spørgsmålet om partshøring. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at sagen ikke vedrører lovligheden af den generelle indkvarteringsinstruks, som jeg var i samråd om tidligere på dagen«.

Inger Støjberg var fredag morgen i sit fjerde samråd om sagen om den ulovlige instruks. Samrådet blev indkaldt, efter Information har bragt en hidtil ukendt mailudveksling, der ifølge oppositionen slår tvivl om ministerens hidtidige forklaring i sagen. En kritik, som Inger Støjberg på samrådet afviste.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden