0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

Sagen om Venstre og partistøtte i Region Midtjylland er måske kun toppen af isbjerget, lyder det fra Pelle Dragsted (Ø), som kræver mere kontrol på området. 

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pelle Dragsted om Venstres partistøtte: »Måske er det kun toppen af et isbjerg«

I dag beror danske partiers oplysningspligt, hvad angår økonomiske donationer, udelukkende på tillid. Enhedslistens Pelle Dragsted opfordrer indenrigsministeren til at indføre et kontrolorgan efter sagen om, at top folk i Venstre har modtaget pengedonationer uden at have videregivet disse oplysninger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Det er åbenlyst, at der er brug for kontrol«.

Det må være konklusionen ovenpå sagen om Venstre i Region Midtjylland, der har fået en bøde på 10.000 kroner for at have tilbageholdt oplysninger om pengedonationer til en række af Venstres topfolk, mener Enhedslistens demokratiordfører, Pelle Dragsted.

»Det er jo et tilfælde, at det her er blevet afsløret. Og måske er det kun toppen af et isbjerg, der er meget større«.

Han har derfor bedt indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille redegøre for det tilsyn, der er i Danmark i sammenligning med vores nabolande og bedt ministeren forholde sig til, hvorvidt det er relevant at styrke tilsynet herhjemme.

I Danmark beror partiers oplysningspligt i forhold til økonomiske donationer på tillid, og der findes ikke noget kontrolorgan, der fører tilsyn. I både Norge og Sverige derimod har man kontrolorganer, der holder øje med partiernes indberetninger i forhold til partistøtte.

»Kernen i det her er, at vi som borgere skal kunne sætte vores kryds ved et valg på et oplyst grundlag. Med til et oplyst grundlag hører viden om, hvem der sponsorerer partierne, så man kan vurdere, om man som vælger mener, at det påvirker partiernes politik«, siger Pelle Dragsted.

Han mener, at det vigtigste sted at sætte ind er overfor muligheden for anonymt at kanalisere penge til partierne gennem såkaldte penge- eller erhvervsklubber.

»Hvis man har erhvervsklubber, der ikke har andre formål end at samle penge ind til partier, bør de være omfattet af de samme regler som partierne – det vil sige, at de skal offentliggøre alle donorer, der giver mere end 20.000 kroner. En anden mulighed er helt at forbyde den slags klubber«.

Vælgerne har brug for åbenhed

Susanne Eilersen, der er medlem af Dansk Folkepartis retsudvalg, er ikke bekendt med de specifikke kontrolorganer, som vores nordiske nabolande gør brug af. Hun er dog villig til at kigge på lignende muligheder, der skal sikre mere åbenhed omkring indberetninger af partistøtte.

»Jeg synes, at det er ærgerligt, at den her sag kommer frem nu. Vælgerne bliver nødt til at vide, hvem der står bag partierne og støtter dem«.

Hun mener, at sagen er endnu en anledning for vælgerne til at kalde dansk politik for »et lukket system«, hvor der ikke »spilles med åbne kort«. Politikerleden bliver i hendes optik ikke ligefrem mindre af sager som denne.

Politiken har forgæves forsøgt at få kommentarer fra retsordførerne i henholdsvis Konservative, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Socialdemokratiet.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden