0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omstridt russisk gasrør kan glide i 'den polske banan', som Danmark lige har kastet

De danske myndigheder beder Nord Stream 2 om at undersøge muligheden for en helt ny rute i Østersøen. Det kan forsinke projektet i et års tid.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den omstridte gasrørledning Nord Stream 2 på bunden af Østersøen står til at blive yderligere forsinket på grund af Danmark.

Som det seneste har Energistyrelsen denne uge anmodet selskabet bag om at undersøge en helt ny rute forbi Bornholm til gasrørledningen, der har til formål at transportere naturgas fra Rusland til Tyskland. Det kan forsinke projektet i op mod et år.

»I forvejen har det været en lang proces. Det her vil formentlig give anledning til yderligere irritation. Og det vil øge mistanken hos nogle om, at Danmark bare forsøger at trænere«, siger seniorforsker Hans Mouritzen fra Dansk Insitut for Internationale Studier (DIIS).

Særligt i Rusland kan det vække irritation, fordi styret utålmodigt venter på, at det statsejede Gazprom kan benytte den nye rørledning. Der er også velvilje over for gasrørledningen i Tyskland, hvor anlægningen på kysten og videre ud i havet for længst er gået i gang. Omvendt kan en yderligere forsinkelse vække glæde i USA, hvor præsident Donald Trump personligt har raset mod Nord Stream 2 med den begrundelse, at det øger EU’s afhængighed af Rusland.

I Energistyrelsen siger pressechef Ture Falbe-Hansen, at Danmark jævnfør FN’s havretskonvention er forpligtet til at finde den rute, der er til mindst gene for miljø og skibstrafik.

»Energistyrelsen skal sikre, at man vælger den mest miljø- og sikkerhedsmæssige optimale rute. Nu er der opstået en mulighed, som bør undersøges nærmere«, siger han.

Når det kan forsinke projektet, skyldes det, at det er forbundet med en større procedure at undersøge, hvorvidt en gasrørledning kan ligge et bestemt sted. Det indebærer blandt andet en større vurdering af virkninger for miljøet (VVM) og en stribe høringer i overensstemmelse med Espoo-konventionen.

»Normalt tager sådan en proces med høringer af nabolande og høringer i Danmark noget tid. Det tager en del måneder«, siger Ture Falbe-Hansen.

I forvejen har processen omkring Nord Stream 2 været langstrakt.

En årelang proces

Det er næsten to år siden, at Nord Stream 2 sendte den første ansøgning om en rute, der vil føre gasrørledningen langs kysten syd om Bornholm, hvor Nord Stream 1 i forvejen ligger. Den linjeføring er tæt på den bornholmske kyst.

Her kan Danmark uden dog videre sige nej, fordi det er inden for dansk søterritorium. Det kan meget vel ske, fordi flere partier i Folketinget er blevet yderst skeptiske over for Rusland efter landets annektering af Krim-halvøen i 2014. Derfor sendte Nord Stream 2 i august sidste år en ansøgning om en alternativ rute nord om Bornholm, der smyger sig uden om dansk søterritorium. Her kan Danmark ikke uden videre sige nej. Men Energistyrelsen er stadig forpligtet til at tage størst muligt hensyn til blandt andet skibstrafik og miljøet, når placeringen skal vælges.

Netop det er baggrunden for, at Energistyrelsen på nuværende tidspunkt beder Nord Stream 2 om at undersøge muligheden for en helt ny rute gennem et område, der kaldes ’den polske banan’. Navnet er opstået, fordi det har form som en banan, når man zoomer ind på området mellem dansk søterritorium umiddelbart syd for Bornholm og midterlinjen i havet mellem Danmark og Polen.