Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Støjramte naboer til kampfly er rystede og ønsker klarhed

Særligt de værst ramte borgere bør kunne få klarhed om kompensationsordning snarest, mener borgergruppe.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støjen fra de nye F-35-kampfly, som afløser F-16-flyene, kommer til at ramme flere boliger end ventet.

Derfor der må snart komme svar på, hvordan de værst ramte bliver kompenseret, mener Agnes Rosenlund, der er formand for Foreningen Flyvestations Skrydstrups Naboer.

Hun har torsdag aften været til borgermøde, hvor Forsvarsministeriet har fremlagt de nyeste støjberegninger.

I alt vil 618 boliger i området omkring Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland med de nye kampfly blive udsat for flystøj, der overskrider grænseværdierne.

»Vi er noget rystede. Det er meget anderledes end de flystøjberegninger, som vi tidligere fået præsenteret. Det får meget større konsekvenser, end det først blev meldt ud, siger Agnes Rosenlund.

Hidtil har man regnet med, at F-16-flyene udsætter 41 boliger for støj over grænseværdien. Med de nye beregninger er det tal blevet opjusteret til 137 boliger. Og for F-35-kampflyene er det tal altså endnu højere.

Derudover oplyste Forsvarsministeriet ved borgermødet ifølge Agnes Rosenlund, at over 100 boliger med de nye F-35-kampfly bliver overfløjet med særligt høj støj på over 100 decibel.

»Vi håber meget på, at de værst ramte borgere får en afklaring snarest muligt, siger formanden.

»I Norge har man tilbudt opkøb til de borgere, der bliver værst ramt af støjen. Vi håber meget, at man også i Danmark vil tilbyde opkøb.

Forsvarsministeriets beregninger er afgørende for, hvor mange af de hårdest ramte der vil blive tilbudt at blive frikøbt af deres huse, fordi det vil være umuligt for dem at leve i flystøjen.

For andre skal beregningerne bruges til at bestemme, om deres bolig skal støjsikres.

Beboerne må dog væbne sig med tålmodighed. Først efter sommerferien vil Forsvarsministeriet fremlægge en kompensationsordning for de mest udsatte naboer, oplyser ministeriet.

De godt 16 milliarder kroner til de nye kampfly blev bevilget af Folketingets Finansudvalg i 2017.

Danmarks 27 nye F-35-kampfly bliver leveret løbende over en årrække. De første fly kommer til Flyvestation Skrydstrup i 2023.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden