Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Politikere vil sende digital post om børn til begge forældre

I dag er det ofte kun et barns mor, der modtager digital post om barnet. Ligestillingsminister vil ændre det.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil sende digital post om børn til begge forældre. I dag sendes posten ofte kun til moren, og det er ikke godt nok, mener ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

»Det er jo underligt, at i al anden lovgivning stiller vi krav til forældrene om, at de skal væreligeværdige og tage ansvar for deres fælles børn«.

Det er jo underligt, at i al anden lovgivning stiller vi krav til forældrene om, at de skal være ligeværdige og tage ansvar for deres fælles børn

»Men når det kommer til den digitale post fra det offentlige, er vi ikke i stand til at sørge for, at der kommer post til både far og mor og dermed behandle dem ligeværdigt«, siger hun.

Det fremgår i dag af ligestillingsloven, at offentlige myndigheder »bør« sende post til begge forældre, men det er ikke et krav. Derfor kan forældre, der bor sammen, sagtens opleve, at det kun er moren, der får informationer om deres fælles barn.

Det vil i givet fald betyde, at skoler, daginstitutioner og lignende altså også skal indtaste farens oplysninger, inden informationerne sendes afsted.

»Det giver begge forældre mulighed for at involvere sig i børnenes dagligdag, og det skal vi understøtte fra offentlig side. Det gavner ligestillingen«, siger Eva Kjer Hansen.

Fædre skubbes ud på sidespor

Også børne- og socialminister Mei Mercado (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) står bag forslaget.

Ligestillingsordfører Karina Adsbøl (DF) mener, at den ændrede praksis vil kunne lette familiernes hverdag.

»Jeg synes, at det kun er rimeligt, at når man har fælles forældremyndighed, at man så får de samme informationer«, siger hun.

Også i Socialdemokratiet ser ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff frem til at kunne stemme for forslaget.

»Der er en tendens til, at fædrene skubbes ud på et sidespor, også når det offentlige kommunikerer. Det skal der selvfølgelig rettes op på«, siger han.

Lov skal gælde uanset køn

I Foreningen Far er formand Jesper Lohse begejstret for, at der tegner sig et stort flertal for at ændre reglerne. Det har han efter eget udsagn kæmpet for i snart otte år.

»Det vil give fædre mulighed for at være der for barnet og få information, og det er altså udgangspunktet for, at barnet har sin mor og far i livet. Bliver man ikke informeret, kan man ikke gøre ret meget«, siger han.

Lovforslaget bliver ikke fremsat i den nuværende regeringsperiode. Det er ifølge Eva Kjer Hansen ikke muligt at nå. I stedet vil det blive behandlet fra oktober, og ministeren forventer bestemt, at det bliver vedtaget.

»Det kan simpelthen ikke gå hurtigere. Ændringen skal så rulles ud, i forbindelse med at man opdaterer det it-system, der er i det offentlige. Det sker senest i 2021«, siger hun.

Loven skal ifølge ministeren gælde, uanset om forældrene bor sammen eller ej. Den skal også gælde uanset køn.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden