Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Domstol i udlandet for fremmedkrigere kan vise sig om to år

International krigsforbryderdomstol i udlandet indebærer betydelige udfordringer, mener folkeretsekspert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De Konservatives Naser Khader har sammen med Dansk Folkeparti sat sig for at undersøge muligheden for at oprette en international domstol for danske fremmedkrigere i udlandet.

Ifølge professor emeritus i folkeret Frederik Harhoff kan en international domstol i udlandet blive en realitet.

»Mit optimistiske gæt vil være, at det nok kommer til at vare et par år, inden et krigsforbrydertribunal kan indlede sin første retssag, skriver Frederik Harhoff i en mail til Ritzau.

Der er 'betydelige udfordringer'

Det indebærer dog ifølge professoren 'betydelige udfordringer'.

»Først og fremmest fordi det formentlig vil være ganske vanskeligt at opnå tilslutning til en afgrænsning af de personer, der skal kunne tiltales ved, påpeger han.

Han sætter spørgsmålstegn ved, om det skal være enhver, der har begået krigsforbrydelser, der skal for domstolen, eller om det skal afgrænses til fremmedkrigere.

Dernæst skal det besluttes, hvem der skal være med til at oprette domstolen - og ikke mindst hvem der skal betale.

Herefter rejses endnu et spørgsmål: For hvor skal domstolen ligge?

»Jeg har selv i forbifarten nævnt Cypern som en mulighed, fordi domstolen på den ene side skal placeres i nogenlunde nærhed af gerningsstederne.

»På den anden side skal den placeres et sted, hvor den fysiske sikkerhed for alle ansatte og vidner og ikke mindst de tiltalte kan opretholdes, skriver Frederik Harhoff.

Har været fremsat tidligere

Idéen om at retsforfølge danske fremmedkrigere, hvor de sidder fængslet – for eksempel i Syrien – har tidligere været fremsat. Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har dog afvist det som en mulighed.

Den beslutning er udenrigsordfører Naser Khader (K) enig i, da Danmark ikke har diplomatiske forbindelse til det syriske regime. Han mener samtidig, at Cypern vil være en god placering af domstolen.

»Det bedste vil være at holde dem i en armslængde uden for Danmark. Cypern er et godt bud, da det er meget tæt på (Syrien, red.), men stadig i EU, siger Naser Khader.

Han fortæller, at man endnu ikke har undersøgt med Cypern, om det kunne være en mulighed at placere den internationale domstol der.

Sammen med Dansk Folkeparti har Khader indkaldt til samråd 9. maj, hvor professor Frederik Harhoff også vil deltage.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden