Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Ladefoged (arkiv)
Foto: Joachim Ladefoged (arkiv)

26. maj skal vi stemme til europaparlamentsvalget. Tilslutningen til det europæiske samarbejde har ikke været højere, siden Danmark meldte sig ind.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimakamp, Brexit, Trump og russiske trolde: Danskerne bakker op om EU som aldrig før

Rekordmange danskere har tænkt sig at stemme til EU-valget. Brexit-kaosset og klimaudfordringerne har været med til at åbne danskernes øjne for fordelene ved EU.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne har aldrig været gladere for EU. 76 procent af 1.049 adspurgte i en måling, som Europa-Parlamentet har foretaget i samtlige 28 medlemslande, ser medlemskabet som ’en god ting’, mens 77 procent fortæller, at det enten er ’meget sandsynligt’ eller ’sandsynligt’, at de sætter et kryds på stemmesedlen ved valget til Europa-Parlamentet søndag 26. maj.

Det skriver Tænketanken Europa i notatet ’Dansk opbakning til EU inde i historisk højkonjunktur’, der er udkommet torsdag. Heri fremgår det, at andelen af danskere, som har en positiv holdning til EU, næsten er fordoblet siden 1973.

Vi kan ikke løse klimaproblemstillingen alene i Danmark. Her er vi magtesløse både personligt og på et nationalt niveau

Tænketankens kommunikationschef, Malte Kjems, peger på, at det især skyldes et øget fokus på klimaproblemstillingerne. Bevidstheden om, at de mange udfordringer bedst kan håndteres igennem et fælles samarbejde, er så at sige blevet styrket.

68 procent af de adspurgte danskere beskriver da også ’klima’ som det vigtigste tema i valgkampen, hvilket er 12 procentpoint mere end sidste år. Det ligger på en suveræn førsteplads, hvad angår mærkesager, foran ’bekæmpelse af terrorisme’, ’menneskerettigheder og demokrati’ samt ’indvandring’.

»Vi kan ikke løse klimaproblemstillingen alene i Danmark. Her er vi magtesløse både personligt og på et nationalt niveau. Men noget tyder på, at vi har en tro på, at EU kan gøre en forskel«, siger Malte Kjems.

Han vurderer, at klimaet kan være en af grundene til, at det især er de yngste danskere mellem 15 og 24 år, som er positive over for EU-medlemskabet. 82 procent af de unge ser EU som ’en god ting’.

Den sidste bastion

Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, mener, at det er meget interessant, at klimaet har »møvet« sig op på en førsteplads i danskernes bevidsthed, hvad angår temaer ved det kommende EU-valg. Hun kalder det »meget opsigtsvækkende«.

»Det siger dels noget om, at klimaaktivisterne har været dygtige til at få deres sag på dagsordenen. Men det siger også noget om, at flygtningekrisen måske ikke kan trække flere overskrifter. Efterhånden er der ikke meget substans tilbage i den debat, og folk er trætte af at høre om det«.

Derudover viser mange undersøgelser ifølge Marlene Wind entydigt, at europæerne er blevet mere bevidste om det europæiske samarbejde, dels efter at briterne har forladt EU-samarbejdet, og dels efter at Donald Trump er blevet præsident i USA.

Det betyder, at 77 procent vil stemme for at blive i EU, hvis der blev afholdt en folkeafstemning om Danmarks medlemskab, mens 17 procent ville stemme for at forlade EU. Hvis altså målingen holder stik.

EU er blevet det eneste, samlende anker i manges bevidsthed i en verden, som er turbulent

Kaosset omkring Brexit-forhandlingen har gjort folk opmærksomme på, hvad man siger farvel til, såfremt man forlader EU, vurderer Marlene Wind. Det har samtidig tegnet et billede af et EU, der er »fuldstændig roligt, fasttømret og afbalanceret« i forhandlingssituationer. Det betyder, at EU nu står i et bedre lys – og ikke mindst står som en samlende faktor. Og så er der Trump i USA og Putin i Rusland.

»De to gør, at EU er blevet det eneste, samlende anker i manges bevidsthed i en verden, som er turbulent med russiske trolde, fake news og digital svindel på den ene side og så en amerikansk præsident, som er fuldstændig uforudsigelig, på den anden side«, siger Marlene Wind.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Unge føler sig ikke hørt

Trods den store opbakning fra de unge mellem 15 og 24 år er det kun 64 procent i den gruppe, der føler, at deres stemme ’tæller i EU’. De unge skiller sig dermed ifølge notatet »markant ud fra de øvrige aldersgrupper i forhold til at føle sig hørt«. I alle andre aldersgrupper føler 81-84 procent nemlig, at de bliver hørt.

Det undrer mig ikke, at de unge i modsætning til de ældre er lidt mere i tvivl om, hvordan deres stemme tæller

Det kan ifølge Malte Kjems skyldes, at de unge måske har svært ved »at spejle sig i den igangværende EU-debat«. I notatet står der, at det er en tendens, som samtlige målinger siden 2007 bekræfter.

»Jeg tror, at de unge prioriterer anderledes end eksempelvis de ældre. De unges bekymringer omkring indvandring er lavere, hvorimod klimaet fylder mere. Her har de måske indtil nu ikke følt, at de er blevet hørt på samme måde«, siger Malte Kjems.

Den manglende spejling giver dog god mening, mener Marlene Wind.

»Det kan hænge sammen med, at der er meget lidt undervisning om EU i den danske folkeskole. Det undrer mig ikke, at de unge i modsætning til de ældre er lidt mere i tvivl om, hvordan deres stemme tæller. Svarene i undersøgelsen kan altså have noget at gøre med, at de unge ikke forstår det europæiske system godt nok«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix

  Eliud Kipchoge løb i denne måned som den første nogensinde en maraton på under to timer. Men trods bedriften, er det hans sko, der er løbet med opmærksomheden. På de kenyanske fødder sad nemlig Nikes nyeste supersko - sko, der beviseligt får løbere til at løbe hurtigere. Er det snyd? Og hvorfor er de sko så gode?

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden