0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ministeriel arbejdsgruppe vil stramme grebet om raketmagere

En arbejdsgruppe under Uddannelses- og Forskningsministeriet finder behov for langt strammere raketregler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Udviklingen af civile raketter buldrer afsted, ikke mindst i Danmark. Og det er langt fra uden risici at sende store raketter til vejrs.

Derfor foreslår en arbejdsgruppe under Forsknings- og Uddannelsesministeriet nu nye krav.

»Arbejdsgruppen er nået frem til, at den aktuelle regulering og myndighedsorganisering vedrørende civile raketaktiviteter er utilstrækkelig, og at aktiviteterne i dag ikke hviler på et sikkerhedsmæssigt forsvarligt grundlag«, konkluderer arbejdsgruppen i en meddelelse.

Ifølge rapporten, som arbejdsgruppen har udarbejdet, er der fire foreninger i Danmark, der bygger raketter. Og 'aktiviteterne synes at være øget inden for de seneste år'.

Ikke mindst hos foreningen Copenhagen Suborbitals. De har tidligere sendt en raket op i 8,3 kilometers højde. Foreningen har også planer om, at sende en raket med passager op i 100 kilometers højde.

Arbejdsgruppen understreger, at raketbyggeri og opsendelser ikke er ufarlige. Brændstoffet kan være farligt både under opbevaring og blanding. Her refererer rapporten til et uheld i 2015, hvor flere blev voldsomt forbrændt.

Raket ramte jorden med 530 km/t.

Der er også risici i luftrummet. Raketter kan ramme fly, balloner eller andre ting i luften.

Samtidig skal raketter ned igen. Der er tidligere sket fejl, der gjorde, at eksempelvis en raket har ramt jorden med 530 kilometer i timen.

»Ved nedfald af raketter eller dele af raketter er der risiko for personskader for deltagere og tredjepart inden for rakettens nedslagsområde«, skriver rapporten.

Derfor foreslår arbejdsgruppen, at der bliver indført nye regler for opsendelse af raketter. For mindre raketopsendelser er det krav om ansøgning, egnede områder og godkendelse.

»For større raketopsendelser har arbejdsgruppen fundet, at dansk geografi, befolkningstæthed og sø- og lufttrafikken omkring Danmark generelt taler imod større raketopsendelser over dansk territorium eller i farvandet omkring Danmark«.

»Sådanne opsendelser vil fremover ikke kunne finde sted«, skriver arbejdsgruppen.

Arbejdsgruppen definerer ikke nærmere, hvad de forskellige kategorier dækker over.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden