0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Leif Beck Fallesen: Danske Bank står over for fem alvorlige udfordringer

Tilliden til banken skal genoprettes, men det kan tage fire til seks år

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Arkivfoto: : Martin Lehmann

Da skandalen om hvidvask af milliarder af euro kom frem, holdt Danske Bank pressemøde for at forklare om den interne undersøgelse, der var sat i gang. Sagen bliver dyr for banken og koster også på omdømmet, og det kan tage år at rette op på.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danske Bank skal opføre sig som en ansvarlig del af det danske samfund og være mindre grådig. Det var kernen i det nye budskab, som bankens bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, sendte til offentligheden, da den ny, hollandske topchef Chris Vogelzang tiltrådte 1. juni.

Karsten Dybvads udmelding er en klar undsigelse af Danske Banks tidligere ledelse med Ole Andersen som bestyrelsesformand og Thomas Borgen som topchef. De har ansvaret for, at Danske Bank ikke reagerede i tide på hvidvaskskandalens mistænkelige overførsler for op til cirka 1.500 mia. kr. gennem filialen i Estland i perioden 2007-15.

Det nye budskab er også en del af den ny topchefs jobbeskrivelse. Det er bestyrelsen, som skal beslutte strategien, men det er topchefen, der skal omsætte den til konkrete handlinger. Og her er det afgørende for den ny topchef, Chris Vogelzang, at de absolutte krav til indtjening på kort sigt er blevet sløjfet. Det kan koste at være mindre grådig.

Aktionærerne må skrue deres forventninger ned. Danske Bank har hidtil haft som fast målsætning at give sine aktionærer et årligt afkast på 12-12,5 procent. Karsten Dybvad siger til Berlingske, at den målsætning nu er opgivet, fordi den ikke tager hensyn til konjunkturerne og finansmarkedet. Han kunne have tilføjet, at den heller ikke tager højde for den ukendte regning for hvidvaskskandalen.

At optræde som en ansvarlig del af samfundet kræver, at Danske Bank stopper alle transaktioner, som kan være hvidvask. Ingen topchef kan garantere, at det vil ske, men Danske Bank investerer et milliardbeløb i teknologi, som kan fange de allerfleste, blandt andet ved at give større kundekendskab. Men det handler også om at skabe en ny kultur, hvor medarbejderne ved, at de har ledelsens opbakning til at afvise tvivlsomme kunder, selv om det koster indtjening.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce