Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Højesteret afviser at udvise voldsdømt mand fra Letland

I en sag om hustruvold og våben skulle Højesteret tage stilling til, om EU-borger skulle udvises af Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højesteret har onsdag besluttet, at en herboende mand fra Letland, der er dømt for grov vold og våbenbesiddelse, ikke skal udvises af Danmark.

Dermed er Højesteret enig i Vestre Landsrets afgørelse i sagen.

Højesteret har alene skullet tage stilling til spørgsmålet om udvisning.

Sagens hovedperson blev idømt tre år og tre måneders fængsel både i byretten og landsretten for at have opbevaret en pistol, en revolver og ammunition samt for vold mod sin daværende hustru.

Volden havde karakter af mishandling og stod på i en periode på cirka seks år. I byretten blev han desuden dømt til udvisning af Danmark.

Men da sagen kom videre til landsretten, blev bestemmelsen om udvisning ophævet. Han fik altså lov til at blive i Danmark.

Da Vestre Landsret ophævede udvisningen af manden, lagde retten vægt på et EU-direktiv, der handler om ophold.

Har arbejdet som smed

Direktivet siger, at en EU-borger ikke må udsendes fra et medlemsland, hvis borgeren har haft lovligt ophold de forudgående ti år i landet - medmindre udvisningen er 'bydende nødvendig' af hensyn til den offentlige sikkerhed.

Den dømte er EU-borger, idet han er statsborger i Letland, hvor han er født og opvokset. Her har han to voksne børn fra et tidligere forhold.

Siden 2006 har han haft lovligt ophold i Danmark. Her har han arbejdet som smed og drevet et vikarbureau. Sammen med kvinden, som han er dømt for at have begået vold mod, har han to mindreårige børn.

Børnene er tidligere blevet tvangsfjernet, men den tiltalte har haft ret til samvær med dem.

Sagen kom videre til landets højeste retsinstans, da anklagemyndigheden fik tilladelse til at anke den del af landsrettens afgørelse, der handlede om udvisning, til Højesteret.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden