0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Det vil den nye regering gøre for byudviklingen

En ny boligpolitik og færre hjemløse er blandt initiativerne i aftalepapiret for Danmarks nye S-regering, som blev præsenteret natten til onsdag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Natten til onsdag landede den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, en aftale med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten om grundlaget for en ny S-regering.

Der kommer ikke et regeringsgrundlag, siger Mette Frederiksen, men partierne har udarbejdet et aftalepapir med titlen ’Retfærdig retning for Danmark’.

Vi skaber overblik over, hvad papiret indeholder af tiltag for byudviklingen.

Blandt andet løsnes ghettoaftalen, så det bliver nemmere at få dispensationer for nedrivning, og kommuner kan stille krav om op til en tredjedel almene boliger. Et opgør med det, der er blevet kaldt Blackstone-modellen, hvor udenlandske investorer opkøber og renoverer lejelejligheder for at sælge dem kort efter, er også på tegnebrættet, og det skal blive lettere at købe boliger i landdistrikter.

Derudover skal en ny infrastrukturaftale rumme mere kollektiv transport og cykelinfrastruktur, og en national strategi for bæredygtigt byggeri er også på vej.

En ny boligpolitik

 • Et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger.
 • Kommunerne får mulighed for at stille betingede byggetilladelser, hvor op til en tredjedel af nye boliger skal være almene og opføres hurtigt.
 • I landdistrikterne oplever borgere og virksomheder, at deres muligheder for at optage realkreditlån afgøres af andre forhold, end det er tilfældet i andre dele af Danmark. En ny regering vil derfor igangsætte et arbejde, der skal undersøge problemet.
 • En ny regering vil vurdere, om mulighederne for at opnå dispensation fra kravet om at nedbringe andelen af familieboliger i de mest udsatte boligområder, i konkrete tilfælde, kan udvides uden for de største byer. Behandlingen af dispensationsansøgninger for de mest udsatte boligområder skal evalueres, så der fremadrettet sikres størst muligt fleksibilitet for kommuner og boligorganisationer til at tilrette udviklingsplaner efter lokale forhold.

Ny klimalov og klimahandlingsplan

Indføre bindende mål med ny klimalov i førstkommende folketingsår.

 • Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. At nå den sidste del af målet fra 65 til 70 procent vil ifølge partierne kræve endnu ukendte virkemidler.
 • Årlig opfølgning på klimamål.

En klimahandlingsplan vil udover krav til landbruget rumme følgende:

 • Energieffektiviseringer blandt andet med krav til energibesparelser i offentlige bygninger.
 • En national strategi for bæredygtigt byggeri.
 • Strategi for elektrificeringer i transportsektoren, industrien og samfundet generelt.
 • Øge midlerne til grøn forskning og demonstrationsprogrammer.
 • Muligvis markant udbygge og udnytte havvindpotentialet.
 • Afsøge muligheden for at Danmark senest i 2030 bygger den første energiø med minimum 10 GW tilkoblet.
 • Understøtte skovrejsning.
 • Klimatilpasning, herunder en stærkere koordination af indsatsen i forhold til kystsikring.

Natur og miljø

Planen har en række punkter på natur- og miljøområdet.

 • Mere bynær skov bliver et af midlerne til at beskytte drikkevand.
 • Biodiversitetspakke, blandt andet med mål om mere urørt skov og sammenhængende naturområder.
 • Hensynet til klima og den grønne omstilling skal integreres i Finansministeriets regnemodeller.
 • En strategi for cirkulær økonomi skal sikre klogere affaldssortering og omstille af den offentlige sektors indkøb.

Omstilling af transportsektoren

Omstille transportsektoren. Som led i en grøn mobilitetsplan er en lang række initiativer nødvendige for at sikre markant flere elbiler på vejene og den nødvendige omstilling af transportsektoren.

 • Et stop for salg af alle nye diesel- og benzinbiler fra 2030.
 • Skærpede miljøzoner.
 • Kommissionen for grøn omstilling af personbiler skal om muligt fremrykke sit arbejde, så den endelige rapportering ligger færdig før udgangen af 2020. Derefter politisk aftale hurtigst muligt.
 • Flere investeringer i kollektiv transport og cyklisme i en ny infrastrukturaftale.
 • Mere bæredygtig flytransport.

Regionerne opretholdes

VLAK-regeringens plan om at skrotte regionerne droppes. I den nye regerings aftale nævnes det i forbindelse med ønsket om et decentralt sundhedsvæsen, og der nævnes ikke mulighed for en styrket rolle til regionerne i øvrigt.

I forbindelse med sundhedsvæsenet ønsker aftalepartierne desuden »en status på kvalitetsfondsbyggerierne«, altså sygehusbyggeriet.

Annonce

Mindske antallet af hjemløse

På socialområdet vil S-regeringen blandt andet nedbringe antallet af hjemløse. Det angives dog ikke hvordan.

Politiets zoneforbud mod utryghedsskabende lejre ændres, så det er tydeligt, at det ikke gælder hjemløse, der er tvunget til at overnatte udendørs.

Mere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft

En ny beskæftigelsesminister kan afgøre inden for hvilke stillingsbetegnelser, virksomheder kan rekruttere udenlandske medarbejdere. Arbejdsgiverne skal som forudsætning leve op til danske løn- og ansættelsesvilkår og eksempelvis uddanne lærlinge og elever.

Der oprettes danske jobcentre i udlandet i samarbejde med erhvervslivet.

Artiklen er bragt i Politiken Byrum.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden