0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Portræt: Stemmesluger med fødderne solidt plantet i den bornholmske muld bliver ny miljøminister

Lea Wermelin, 34 år og Danmarks mest populære politiker, målt på relative personlige stemmer, er ny miljøminister. Selv om mange bornholmere havde håbet på en minister, der kunne tage sig af smertensbarnet færgen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Lea Wermelin, 34 år, og nyudnævnt miljøminister. Ved Folketingsvalget 5. juni fik hun som Socialdemokratiets spidskandidat 5059 personlige stemmer, hvilket vil sige, at en ud af fem bornholmere stemte på hende.

Danmark

Ung. Kvinde. Dygtig. Sympatisk. Ihærdig. Flittig. Med fødderne plantet i den bornholmske muld.

Politisk aktiv siden tiden på Bornholms Gymnasium. Cand. scient. pol. Barn af to offentligt ansatte, en skolelærer og en sygeplejerske. Gift med en socialdemokrat, der har siddet 10 år i borgerrepræsentationen i København, Jonas Bjørn Jensen, som hun har to mindre børn med.

»Det er vist mest for jer, det kommet som en overraskelse«, siger chefredaktør Søren Christensen fra Bornholms Tidende om 34-årige Lea Wermelin, der i dag er blevet udnævnt som miljøminister. Og med ’jer’ mener han alle, der ikke bor på Bornholm (det som lokalt kaldes ’ovre’).

I øjenhøjde med bornholmerne

»Set udefra har hun taget den slagne vej gennem systemet. Men der er mere i det. Hun taler med folk og er meget i øjenhøjde med bornholmerne. Hun har en god kontakt til landbruget, der jo også må blive væsentlig for den grønne omstilling, hun skal være med til det«.

Det største problem bliver, ifølge chefredaktør Søren Christensen, det, som flere allerede har pippet om på avisens Facebookside. At de hellere ville have haft en minister for transport og dermed den færge, som er livsnerven for øsamfundet.

Samme analyse kommer fra politisk kommentator, radiovært og bornholmer Jarl Cordua, der er sikker på, at bornholmerne er stolte og glade lige nu. »Men som minister får hun ikke specielt meget fokus. Det er færgen, alle er optagede af«.

Mette Frederiksen har set rigtig i, at hun er den, der magter opgaven bedst

Lea Wermelin har været i Folketinget siden 2015, hvor hun overtog Jeppe Kofoeds plads som spidskandidat. Hun har været ordfører for bæredygtighed og i starten af juni gik hun til valg på bedre velfærd, tidligere tilbagetrækning for nedslidte og en grøn omstilling – bl.a. en havvindmøllepark i Østersøen.

Det gav hende 20 procent af stemmerne i storkredsen, hvilket langt overgår plads nummer 3, hendes arbejdsgiver Mette Frederiksen, der fik 11 procent i Nordjylland.

Nummer to på listen er en anden bornholmer, Venstres Peter Juel-Jensen, som kun har ros til sin politiske modstander.

»Hun er en meget ihærdig pige. Hurtigt sætte sig ind i sagerne og meget grundig. Og med fødderne solidt plantet i bornholmsk muld. Mette Frederiksen har set rigtig i, at hun er den, der magter opgaven bedst«.

Ikke en postkassepolitiker

Ligeså begejstret er Bornholms borgmester og åndeligt overhoved for folkemødet Winni Grosbøll, der i sjov kalder sig selv Lea Wermelins backing group.

»Vi har haft et tæt samarbejde, og hun er ubetinget en af de mest flittige og mest arbejdsomme politikere, jeg kender. Jeg har store forventninger til hende, når det gælder klima, mere natur, mere bæredygtighed«.

Da Lea Wermelin købte sit hus ved Hammersøen i Sandvig for fire år siden, blev hun i et læserbrev i Bornholms Tidende kaldt en ’postkassepolitiker’. Det er betegnelsen for en politiker, der har en postadresse på øen, men som reelt lever sit liv i København og derfor er blevet fløjtende ligeglad med færgeforbindelser og særlige bornholmske udfordringer.

Spørgsmålet er, om Lea Wermelin nu kan bevare sin forbindelsen til øen og streetcred hos de lokale fans, når hun hun ser verden fra en ministerbil i København. Hvor hun også bor megen af tiden i lejligheden på Blågårds Plads med sin mand og deres to børn, hvor det ældste netop er begyndt i skole.

»Der har været spekulationer herovre. Men det er jeg slet ikke bekymret for. Hun har virkelig passet tingene på Bornholm i de fire år, hun har siddet i Folketinget. Jeg er bare fuld af beundring over den logistik, hun får til at fungere i hverdagen med at rejse frem og tilbage«, siger borgmester Winni Grosbøll.

Som et eksempel nævner hun, at Lea Wermelin har mødt op til alle sine forpligtelser på øen som lokalt forankret politiker. Inklusive hver eneste mandag kl. 7 i år, hvor de to profiler har stillet op til ’Løb og snak’ med Socialdemokratiet. Det begyndte i Aakirkeby midt på øen 6. januar og har skiftet til ny by hver uge.

»Lea og jeg startede i buldermørke i januar, og det har været supersjovt hver eneste gang. Det er spændende at høre, hvad folk brænder for«.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter