0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Justitsminister rasler med sablen over for Rigsadvokaten og Rigspolitichefen

Nick Hækkerup nævner mulige ansættelsesretlige følger i justitsvæsnet, men vil afvente myndighedernes egen redegørelse om det omstridte forløb i tele- og retsskandalen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Nick Hækkerup kan eller vil endnu ikke oplyse, hvornår hans egen departementschef, Barbara Bertelsen, og ministerium første gang fik besked om den alvorlige systemfejl i Rigspolitiet, der har rejst tvivl om tusindvis af straffesager.

Danmark

Få dage inde i sit nye embede lægger justitsminister Nick Hækkerup (S) an til et opgør med både rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og rigsadvokat Jan Reckendorff. Det sker som konsekvens af den store tele- og retsskandale, der har ligget allerøverst i sagsbunken på ministerens nye skrivebord.

Affæren om politiets og anklagemyndighedens brug af mangelfulde teledata i op mod 10.776 straffesager gennem syv år betegner Hækkerup som »en vaskeægte skandalesag«, der »ryster ved tilliden til vores retssamfund«. Og at der, som Politiken har afdækket, gik 102 dage fra, at Rigspolitiet rettede systemfejlen, til, at landets domstole og Folketinget blev orienteret om den alvorlige fejl, ryster han på hovedet ad.

»Det virker mildest talt underligt. Jeg har svært ved at forstå, der skal gå 100 dage. Uden at være den store konspirationsteoretiker virker det også underligt, at orienteringen sker lige på den anden side af folketingsvalget. Og det er blandt andet det, der skal redegøres for«, siger Nick Hækkerup.

Rigsadvokaten var således klar til at orientere om sagen senest midt under valgkampen, og også Rigspolitiet havde allerede i maj et tidligt overblik over sagens skadesomfang. Men orienteringen af det øvrige retssamfund om den alvorlige systemfejl blev udskudt til efter valget.

Justitsministeren søsatte tirsdag tre redningsbåde, der skal hjælpe den nødlidende retssikkerhed og borgernes tillid til retsvæsnet i sikker havn. Den første består af en uvildig styregruppe til at kontrollere, at de over 10.000 straffesager med tvivlsomme teleoplysninger bliver håndteret objektivt. Den anden er et grundigt gennemsyn af, hvordan politiet behandler og fører kontrol med digitale bevismaterialer, såsom teledata.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter