Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Trafik på H.C. Andersens Boulevard. Antallet af trafikulykker er steget, og det går især ud over cykelisterne. (Akivfoto.)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

30 km/t. i København eller 40 km/t.: Borgmester vil sænke bilernes fart efter stor stigning i antallet af cyklistuheld

Flere og flere uheld på vejene i København får borgmester til at ønske lavere hastigheder på vejene. De mange uheld går især ud over cyklisterne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trafikken i København er blevet tættere, og det går især ud over cyklisterne.

Ifølge et notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, der bygger på Vejdirektoratets opgørelse over uheld, er det sket en stigning i trafikuheld på 30 procent fra 2017 til 2018.

Sidste år registrerede politiet 414 tilskadekomne. Det er det højeste antal tilskadekomne i 10 år.

I 2017 gik det ud over 150 cyklister, og i 2018 var det tal steget til 218. Andelen af tilskadekomne cyklister er altså steget med 45 procent på bare et år.

Fungerende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) vil derfor gerne sænke hastigheden på de københavnske veje.

»Allerhelst skal hastigheden ned på 30 kilometer i timen, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så ned på 40 kilometer i timen«, siger hun til Berlingske.

Omkring Jagtvej, Østerbrogade og Lyngbyvej er der foretaget forsøg i kommunen, hvor hastigheden er sat ned til 40 kilometer i timen, og her er uheld med personskade til følge faldet med 60 procent, skriver Teknik- og Miljøforvaltningen i en pressemeddelelse.

Kommunen kan dog ikke bare sænke hastigheden, som den har lyst til. Det kræver en godkendelse fra politiet, der er øverste myndighed på området. Borgmesteren håber, at en ny regering vil lave reglerne om, så kommunen selv kan regulere hastighedszonerne.

Færre biler

Ifølge kommunens målinger har antallet af cykler de seneste år oversteget antallet af biler. De cyklede kilometer i København er stigende, og i 2018 blev der registreret det højeste antal kilometer, siden man begyndte at måle i 1989. Sidste år tilbagelagde cyklisterne 1.440.000 kilometer.

De seneste år er der kommet mange nye trafikanter til det københavnske vejnet. Både skateboards, elektriske cykler og løbehjul gør det farligere at færdes i trafikken, men Karina Vestergård Madsen mener ikke, at kommunens visioner om endnu flere cyklister skal sænkes, siger hun til Berlingske.

Hun mener derimod, at der er et maksimum for, hvor mange biler der er plads til. Cyklisterne skal have endnu mere plads og bredere cykelstier, hvis det står til borgmesteren.

Jesper Hemmingsen, som er dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik, siger til Berlingske, at en del af årsagen til den store stigning i trafikuheld kan kædes sammen med antallet af solskinstimer i år 2018. Og især i København, hvor der yderligere er en tidsgevinst ved at springe i sadlen, har der været flere på cykelstierne og dermed også øget risiko for uheld.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden