0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Analyse: Hvornår er vi bange for Huawei?

Huawei sælger servere til den danske stat og mobilnetværk til Færøerne, selv om politikerne frygter kinesisk overvågning. Det hænger ikke sammen.

Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Huawei er på få år blevet en af verdens største leverandører af telekommunikation og it-udstyr.

Danmark

Når Lars Løkke Rasmussen (V) fremover ringer hjem fra sommerhuset i Gjógv på Færøerne, bliver det Huawei, som håndterer opkaldet. Og hvis den tidligere statsminister får fat i en offentligt ansat, som skal slå noget op i en database, ligger oplysningerne muligvis på en Huawei-server.

Siden regeringen i foråret advarede kraftigt mod det kinesiske teleselskab, som mistænkes for at være i lommen på den kinesiske efterretningstjeneste, har Huawei i stilhed underskrevet nye kontrakter med staten. I juni indgik Huawei således en aftale om at bygge fremtidens 5G-netværk for det statsejede Føroya Tele. Og siden maj har danske ministerier og styrelser været forpligtet til at købe servere via en statslig rammeaftale, hvor Huawei står for 3.082 af produkterne.

Det er ganske vist kun 3 pct. af det samlede sortiment på aftalen, men det skal ses i lyset af den politiske debat om Huawei, da TDC i foråret skulle vælge leverandør til sit 5G-mobilnetværk.

Dengang drøftede Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti muligheden for at ændre loven, så Danmark kunne udelukke Huawei fra at bygge kritisk infrastruktur. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) lovede at vende tilbage, når han havde diskuteret sagen med TDC og vidste mere om mulighederne.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere