0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Leif Beck Fallesen: Nyd den lave rente – selv om den er et krisetegn

Den økonomiske vækst er på vej ned, og det får centralbankerne på banen.

Leah Millis/Ritzau Scanpix
Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix

Den amerikanske centralbankchef, Jay Powell, er bekymret for de negative konsekvenser af Trumps handelskrige og den uophørlige vækst i den amerikanske statsgæld, som Trump selv har blåstemplet. REUTERS/Leah Millis/File Photo

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Finansmarkedets øjne er i dag stift rettet mod FED, den amerikanske centralbank. Der er en næsten enstemmig forventning om, at centralbanken nedsætter renten med en kvart procent. Det vil i givet fald være første gang i ti år, at den amerikanske styrerente sættes ned. Men uanset om det sker i dag, så er der varslet en ny, længere periode med lav rente. Både FED og Den Europæiske Centralbank meddelte i sidste uge, at de vil holde hånden under økonomierne.

Det er en rigtig god nyhed for de danske boligejere, der ikke allerede er i gang med at udnytte mulighederne for at få 30-årige lån med fast rente til en foræringspris på 1 procent og måske mindre. De kan nå det endnu. Men bag den gode nyhed gemmer sig en dårlig nyhed. Forklaringen på, at den amerikanske centralbank i givet fald sætter renten ned, er nemlig i høj grad, at væksten i den globale økonomi er ved at bremse op.

Det økonomiske risikobillede har forværret sig hen over sommeren, og der er kommet advarsler fra Den Internationale Valutafond og fra OECD. Amerikansk økonomi har det stadig godt, men væksten er på vej ned. Det fik i sidste uge præsident Donald Trump til at gentage sit krav om en lavere rente. Men det har næppe gjort indtryk på den amerikanske centralbankchef, Jay Powell. Han er til gengæld bekymret for de negative konsekvenser af Trumps handelskrige og den uophørlige vækst i den amerikanske statsgæld, som Trump selv har blåstemplet.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce