0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Maiken Schjødt har et snit fra 9. klasse på 9,6, men blev afvist på gymnasiet på grund af omstridt optagelseskrav: »Jeg var i chok og følte mig så magtesløs«

Hun har taget 10. klasse på en prøvefri efterskole. Hun gjorde det for at blive »ekstra« klar til 1.g, men på grund af nye optagelsesregler havde det nær kostet hende muligheden for at tage en gymnasial uddannelse.

Mathilde Bech
Foto: Mathilde Bech

Maiken Schjødt er en af et ukendt antal elever, der på grund af nye optagelseskrav stadig ikke ved, om hun kan starte i gymnasiet. Her sidder hun ved sit skrivebord, hvor hun læser op til omprøven 6. august.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Politiken møder 16-årige Maiken Schjødt på biblioteket Dokk1 i Aarhus. På ryggen har hun en Fjällräven-taske med bøger og en bærbar computer. Selv om det er sommerferie, og selv om hun for bare en måned siden havde forestillet sig at bruge juli måned på at blive klar til at starte i 1.g i midten af august, tilbringer hun nu mange af dagtimerne indenfor på biblioteket fordybet i læsning.

Maiken Schjødt er nemlig en ud af et ukendt antal elever, som er kommet i klemme i de nye skærpede optagelsesregler, der blev indført i 2019, og som gør det sværere for elever fra blandt andet prøvefri 9. og 10.-klasser at komme i gymnasiet. Hvor mange det drejer sig om, ved Undervisningsministeriet ikke, men både Efterskoleforeningen, Danske Gymnasier og Dansk Friskoleforening har kendskab til sager, der minder om Maiken Schjødts.

Hun har brugt det seneste år på at tage en prøvefri 10. klasse fra Thorsgaard Efterskole i Hobro, hvor hun i stedet for at fokusere på karakterer og eksamen har fordybet sig i projektorienteret gruppearbejde for på den måde at blive »ekstra klar« til gymnasiet. Den beslutning havde nær kostet hende muligheden for overhovedet at blive optaget på en gymnasial uddannelse.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce