0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rigspolitichef må lægge sig ned igen: Har begået fejl på fejl i teleskandale

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg beklager igen og dybt de nye fejl, som politiet har begået i telesagen. Andre må tage stilling til mit ansvar, siger han.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkender og undskylder fejl på fejl i teleskandalen. Indtil videre har sagen alene fået konsekvenser for en af hans underordnede.

Danmark

»De teledata, der er lagt frem, er ikke forkerte, men der kan have manglet data i nogle sager«.

Sådan sagde rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, til Politiken, da han 18. juni beklagede politiets fejlagtige håndtering af teleoplysninger som bevis i straffesager.

Nu må rigspolitichefen så ud og bede om forladelse igen. Det viser sig nemlig, at Højbjergs forvisninger i juni ikke holdt stik. Rigspolitiets it-system, der samordner teleoplysninger om mistænkte borgere fra teleselskaberne, har således ikke blot mistet data i potentielt over 10.000 straffesager. It-systemet har også leveret deciderede forkerte teledata om, hvor en mistænkt har opholdt sig hvornår i et ukendt antal sager.

Rigspolitiets tele-beviser, der bruges til at sende borgere bag tremmer, har således ikke kun haft mangler, men både fejl og mangler. Det øger risikoen betragteligt for, at der er fundet deciderede justitsmord sted.

»Det er jo særdeles beklageligt, at vi nu også har identificeret fejl i forbindelse med konverteringen af geografiske koordinater for telemasters placering. Det betyder, at der ved behandlingen af straffesager kan være indgået fejlbehæftede masteplaceringer, for eksempel når man skulle sandsynliggøre en telefons (og ejerens, red.) position. Da vi talte sammen sidst, var den fejl, vi kendte til, en anden form for fejl; det var manglende rådata i de konverterede data. Det her er en ny fejl, og det er selvfølgelig særdeles beklageligt«, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere