0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rigsadvokaten forventer løsladelser og sagspukler som følge af sin drastiske beslutning

Det er ikke længere forsvarligt at bruge teledata i retten, siger Jan Reckendorff.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Beslutningen om at suspendere enhver brug af tele-beviser i to måneder vil have en række afledte effekter, medgiver rigsadvokat Jan Reckendorff.

Danmark

Chefen for alle landets offentlige anklagere har truffet en usædvanlig og drastisk beslutning ved at suspendere enhver brug af telebeviser. Men det er nødvendigt af hensyn til borgernes retssikkerhed, siger rigsadvokat Jan Reckendorff i et interview med Politiken.

»Jeg er simpelthen nået til det sted, hvor jeg ikke længere mener, det er forsvarligt at bruge teledata i sager, hvor folk kan risikere fængsel«, siger rigsadvokat Jan Reckendorff.

Derfor sendte Rigsadvokaten søndag aften en instruks ud til alle landets anklagere om midlertidigt at indstille enhver brug af historiske teleoplysninger i bevisførelsen i straffesager. Foreløbigt gælder instruksen i to måneder frem til 18. oktober.

Årsagen til det opsigtsvækkende skridt er todelt. Rigspolitiet har således opdaget en ny fejl i sit it-system, der bruges til at samordne de data, som teleselskaberne registrerer om borgerne og udleverer. I juni kom det frem, at der på grund af systemfejl kan have manglet teleoplysninger i op mod 10.000 sager gennem syv år. Da var det vigtigt for Rigspolitiet at understrege, at der ikke var fejl i de anvendte teledata.

Men det viser sig nu ikke at holde stik.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

For abonnenter