0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det ømme punkt: For Løkke er kritikerne konger uden land

Måske kan Løkke køre hen over massepartiets brogede skare, ligesom den socialdemokratiske ledelse. Men han kan ikke ignorere to tredjedele af folketingsgruppen.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Venstres landsmøde i Herning, statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lars Løkke Rasmussens strategi i opgøret om magten i Venstre baserer sig i sin essens på et postulat, der vil blive afprøvet på dagens hovedbestyrelsesmøde: At det store, brede masseparti i dansk politik er dødt.

De to store danske statsministerpartier, Venstre og Socialdemokratiet, er historisk organiseret som hierarkiske massepartier, der repræsenterer en samfundsklasse. I bunden en bunke bønder og arbejdere som menige medlemmer, der vælger repræsentanter hele vejen op gennem vælgerforeninger, kommuneforeninger, landsmøder, hovedbestyrelser og forretningsudvalg.

Partiernes indflydelse er raslet ned i takt med medlemstallet. Men for 30 år siden var massepartiernes hovedbestyrelser stadig magtfulde organer. De socialdemokratiske amtsformænd, der sad i forretningsudvalget, var f.eks. kendte skikkelser i det politiske miljø. Når Københavns Poul Øland rottede sig sammen med Fyns Elise Pedersen mod statsminister Poul Nyrup Rasmussen, kunne de ofte tvinge deres synspunkt igennem.

GÆLDER KUN I DAG: Få fuld digital adgang resten af året for kun 136 kr.

Køb nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts