0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Domstol: Udvisning af tyrker er i strid med rettigheder

Det vil være i strid med artikel 3 i menneskerettighedskonvention, hvis 34-årige tyrker udvises til Tyrkiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark har tirsdag tabt en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om udvisning af en psykisk syg tyrkisk mand, der er dømt for vold med døden vil følge.

Det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, siger dommen, at gennemføre en udvisning af den 34-årige, som lider af skizofreni. Manden blev udvist for et par år siden.

Skal han udvises, skal danske myndigheder på forhånd sikre en god behandling, opfølgning og en kontaktperson i Tyrkiet, hedder det i dommen.

Artikel 3, der handler om forbud mod umenneskelig og nedværdigende behandling, er en af de tunge artikler i konventionen.

»Det er positivt og glædeligt. Nu må vi så arbejde hårdt på, at han kommer tilbage til Danmark og får sin medicinske behandling«, siger advokat Tyge Trier, der har ført sagen på vegne af den 34-årige.

Den dømte kom til Danmark med sin familie i 1991. Han taler ikke tyrkisk, og han har en behandlingskrævende psykisk lidelse.

Han er dømt for et overfald, der førte til en 19-årig mands død på Christiania i maj 2006. Ved retten i Danmark blev han i første omgang idømt syv års fængsel og udvisning for bestandig.

I dommen fra Menneskerettighedsdomstolen, hvor fire af syv dommere stemte for brud på artikel 3, understreges det, at manden er alvorligt psykisk syg med behov for effektiv behandling.

Domstolen henviser til en anden belgisk dom om en psykisk syg georgisk mand, Paposhvili, som blev udvist af Belgien. I den sag vandt Paposhvili.

»Det er meget glædeligt, at vi her ser den første sag, hvor Paposhvili slår helt igennem. Det har knebet alvorligt for Danmark at anvende den«, siger advokat Tyge Trier.

Sagen har været anket og genoptaget flere gange i det danske retssystem.

Danmark kan inden tre måneder anke sagen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden