0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

En ny undersøgelse viser, at Danmark er et af de lande, hvor befolkningen har den største tolerance over for muslimer. Her demonstrerer en blandet flok københavnere mod maskeringsforbuddet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er blandt de mest muslim-venlige lande i Vesteuropa

Danskerne er mere åbne end de fleste europæere i forhold til at have muslimske naboer og familiemedlemmer. Det viser en amerikansk undersøgelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Spørger man den australske journalist Hamish Macdonald, ville Danmark ikke ligge højt på listen, når det kommer til landes tolerance over for muslimer.

I hvert fald konkluderer han i en ny australsk tv-dokumentar, at der i Danmark »foregår noget råddent«, og at man »har vendt minoriteterne ryggen«, som det lyder indledningsvis i udsendelsen, der for nylig havde premiere på den australske tv-kanal ABC.

Ikke desto mindre viser en ny undersøgelse, at Danmark er et af de lande, hvor befolkningen har den største tolerance over for muslimer.

Tallene fra den amerikanske tænketank Pew Research Centers undersøgelse viser, at Danmark er det tredjemest positive land over for muslimer ud af 15 vesteuropæiske lande, kun overgået af Norge og Holland. Sverige ligger ét procentpoint under Danmark i begge undersøgelsens spørgsmål, skriver Kristeligt Dagblad.

Pew Research Center har i 2017 interviewet 24.599 tilfældigt udvalgte voksne fra de 15 lande.

Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort påny, fordi Pew Research Center i denne omgang også har undersøgt tolerancen over-for muslimer i USA og forsøgt at finde svar på amerikanernes og vesteuropæernes
tilgang til selve trosretningen islam.

For selvom undersøgelsen viser, at 91 procent af de danske respondenter svarer ja til spørgsmålet om, hvorvidt man ville acceptere at have en muslimsk nabo, og 81 procent svarer ja til spørgsmålet om, hvorvidt man ville acceptere at have et muslimsk familiemedlem, er det ikke det samme som, at respondenterne mener, at »islam er foreneligt med samfundets værdier«.

Det forklarer viceforskningsdirektør hos Pew Research Center Neha Sahgal, der er en af dem, der står bag undersøgelsen.

»Vi kan ikke give et præcist svar på, hvorfor det forholder sig sådan, at folk godt kan acceptere den enkelte muslim, men være mere kritisk over for islam. Men vi ser generelt den trend, at folk godt kan skelne mellem enkelte mennesker, som de sagtens kan acceptere, men stadig være skeptiske over for trosretninger«, siger hun.

Ifølge Brian Arly Jacobsen, der er lektor ved institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, er det plausibelt, at det navnlig er de nordiske lande, der i undersøgelsen udviser den største tolerance over for muslimer.

En af forklaringerne kan være, at der i høj grad er tale om tillidssamfund.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden