Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kan du se, hvem det er? Han er konservativ politiker tidligerere minister, han er 47 år i dag, så billedet har et par år på bagen. (Privatfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

#delditskole--foto: Søren Pape og mange andre lægger gamle skolefotos på de sociale medier i protest over perfekthedskultur

Nu er skolefotos også blevet ofre for perfekthedskultur. Forældre beder fotografer redigere deres børns skolefotos.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sig aaaappelsiiiin!

De fleste af os har været der. På tre rækker. De højeste bagerst og laveste forrest. Efterfølgende ind og sidde på en skammel, benene ud til siden, sænk skuldrene, ret håret. Smil!

De famøse årlige skolefotos.

Forældre er nu begyndt at bede skolefotografer redigere billeder af deres børn. DR har talt med en række fotografer, som i stigende grad bliver bedt om at gøre børns tænder hvidere eller fjerne en bums.

Edyta Sørensen er en af de fotografer, som DR har talt med, og hun oplever, at omkring halvdelen af forældrene vil have redigeret deres børns billeder.

»Jeg redigerer hele tiden. Nogle forældre kan jeg overbevise om at lade være med at ændre for meget, men nogle forældre vil absolut have, at det skal ligne et maleri«, siger hun.

I sjældnere tilfælde beder forældrene fotografer om at redigere deller væk og gøre deres børn slankere.

#delditskolefoto

Historien om de redigerede skolefotos har nu fået flere til at lægge deres egne gamle billeder op på de sociale medier under #delditskolefoto. Blandt andre tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

»Man er, som man er, og det kan ikke laves kom«, skriver Søren Pape Poulsen med henvisning til soundtracket fra en af Krummefilmene.

Også SF’s Jacob Mark har delt et gammelt billede med offentligheden.

»Jeg kan ikke lide, når politikere blander sig i, hvordan man er en forælder på den rigtige måde«, skriver Jacob Mark på sin Instagram-profil, men i denne sag vil han alligevel sige sin mening. Han opfordrer til, at man lader være med at bilde børnene ind, de har brug for et filter på deres billeder.

Han opremser de mange faser, som hans skolefotos er et symbol på. Blandt andet, da han insisterede på at have fodboldtrøje på tre år i træk.

»Alle billeder symboliserer nogle af de faser, jeg var i igennem som barn. Fasen hvor jeg var så genert, at jeg gik en klasse om. Fasen, hvor jeg kun tænkte på fodbold. Fasen, hvor jeg begyndte at tænke på piger og ville se godt ud. Fasen, hvor jeg troede, jeg så godt ud«, skriver Jacob Mark.

Vis dette opslag på Instagram

Flere forældre vil have redigeret deres børns skolebilleder. “Fotograf, Edyta Sørensen, der tager billeder af børn i vuggestuer og børnehaver i København og omegn siger til DR: - Jeg redigerer hele tiden. Nogle forældre kan jeg overbevise om at lade være med at ændre for meget, men nogle forældre vil absolut have, at det skal ligne et maleri Hun oplever, at omtrent halvdelen af alle forældre vil have ændret et eller andet ved deres børns billede.” Jeg kan ikke lide, når politikere blander sig i, hvordan man er en forælder på den rigtige måde, men jeg vil alligevel sige dette: Jeg synes, at man skal tænke sig godt om. I 0.klasse og 1. klasse gjorde jeg alt hvad jeg kunne for at undgå at få taget billeder. Så jeg havde opsvulmede og røde øjne. I 2. klasse, 3.klasse og 4.klasse nægtede jeg at tage andet end mine fodboldtrøjer på. Og jeg havde lige puttet lidt gelé forrest i håret, så jeg lignede en mærkelig forpjusket kombination af Tintin og Louis Figo. I 5.klasse havde jeg taget en karryfarvet t-shirt på og mine første stramme jeans. Og en meget tætsiddende halskæde. Mit hår lignede en dårlig hybrid mellem at være kort og langt. Brandon Walsh-look-a-like-hår i den dårligste udgave, man kan forestille sig. I 6.klasse havde jeg hår ned til skuldrene og en kasket på og bumser i hovedet. Og alle billeder symboliserer nogle af de faser, jeg var i igennem som barn. Fasen hvor jeg var så genert at jeg gik en klasse om. Fasen hvor jeg kun tænkte på fodbold. Fasen hvor jeg begyndte at tænke på piger og ville se godt ud. Fasen hvor jeg troede, jeg så godt ud. Jeg var et barn. Og jeg var ikke perfekt. Og jeg skulle ikke være perfekt, for børn er børn. De er ikke glansbilleder. De er smukke, grimme, generte, energiske, snottede, glade, syge, friske, larmende, stille, grædende, smilende, poserende, ligeglade. De er lige hvad de vil. Nogle gange kan der måske være noget, man gerne vil have væk fra billedet. Men så er det jo væk næste år. Og hvis det ikke går væk skal det have lov til at blive der. Så lad nu være med at bilde dem ind, at de skal have filter på. Børn skal have lov til at være børn uden filter.

Et opslag delt af Jacob Mark (@jacobmarkfolketinget) den

Statsminister Mette Frederiksen har også lagt et gammelt billede ud, hvor hun siger nej tak til redigerede børnebilleder.

Det presser børnene

Børns Vilkår er bekymrede for udviklingen og mener, at det er med til at presse børnene. Bendte Boserup, der er seniorkonsulent hos Børns Vilkår, mener, at det er med til at opdyrke den perfekthedskultur, som børnene kæmper med til dagligt.

»Vi arbejder meget med børn og unge, der ikke trives, som ikke synes, at de er gode nok, pæne nok eller elsket. Det her er jo som at smide benzin på bålet, når forældre på den måde fortæller børnene, at de ikke er gode nok«, siger hun til Ritzau.

Hun mener, at forældrene skal tænke meget over, at de på den måde fortæller deres børn, at der er fejl ved dem.

»Børnene bliver presset ud i at være noget, som de ikke er«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden