0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det nye formandskab med Ellemann og Støjberg skulle lægge låg på uenighederne i Venstre, men inden weekendens landsmøde ulmer uroen om udlændingepolitikken.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil ikke finde sig i, at muslimer udskammes: Udlændingepolitikken splitter venstrefolk kort før landsmøde

Spørgsmålet om udlændingepolitikken, og hvor stram den skal være, har skabt tydelige uenigheder i Venstres folketingsgruppe få dage før landsmødet i Herning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dagen før Venstres landsmøde i Herning er der igen interne uenigheder i partiet.

Flere medlemmer af partiet går i Jyllands-Posten i rette med næstformand Inger Støjberg, som tidligere på måneden skrev et debatindlæg i B.T., hvor hun udtrykte forståelse for de danskere, der er trætte af at høre om islam hele tiden.

»Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer eller tilhører en hvilken som helst anden trosretning. De skal ikke hænges op på mindretallets ugerninger«, står der i debatindlægget i Jyllands-Posten fra klyngen af venstrefolk.

Fatma Øktem, Kim Valentin, Jan E. Jørgensen, Anni Matthiesen og Bertel Haarder står alle som afsendere af debatindlægget om, hvilken vej Venstre skal gå i udlændingepolitikken under overskirften 'Vi har brug for alle dem, der kan og vil Danmark'.

Med indlægget går de fem venstrefolk stik imod det, som Inger Støjberg mener om en undersøgelse, hvor Mandag Morgen har testet vælgernes holdning til muslimske indvandrere. Undersøgelsen viste, at 28 procent var enten delvist eller helt enige i, at muslimske indvandrere burde sendes ud af landet.

Virkeligheden er bare, at en del nok kommer til at blive, og derfor skal vi også forberede os på det - blandt andet ved at sørge for at de kommer i arbejde

Undersøgelsen fik efterfølgende Inger Støjberg til tasterne i B.T. Her skrev hun i et debatindlæg blandt andet:

»Når målingen viser det, så er det sikkert, fordi der er rigtig mange, der har det ligesom mig: Jeg er så træt af at høre om islam mig her og islam mig der som begrundelse eller dårlig undskyldning for alt fra de fejeste terrorhandlinger til såkaldt æresrelateret vold, krav om indskrænkning af ytringsfriheden og retten til at kritisere religion, manglende ligestilling, krav om særbehandling på arbejdspladsen, i skolen eller i svømmehallen«.

Sammenligningen af de to debatindlæg åbner op for endnu en intern uenighed i partiet. Noget, som Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen ellers ønskede at slutte fred med efter opgøret i partiet henover sommeren i år.

Venstre er egentlig enige, men tonen er forskellig

I Venstre har udlændingedebatten længe været genstand for interne uenigheder med en strammerfløj centreret om Inger Støjberg på den ene side overfor en mere midtersøgende fløj på den anden side.

Jyllands-Posten skriver, at formand Jacob Ellemann-Jensen ikke ønsker at kommentere på de to debatindlæg, men i et interview til Weekendavisen siger han, at Venstre bakker op om konventioner og siger, at nogle flygtninge vil blive i Danmark, hvis konflikter i deres hjemlande varer meget længe.

»Hvis der har været konflikt i hjemlandet i 15 eller 20 år, og folk har børn, der er vokset op her, giver det så mening at tale om at vende tilbage til hjemlandet, eller gør det ikke? Virkeligheden er bare, at en del nok kommer til at blive, og derfor skal vi også forberede os på det - blandt andet ved at sørge for at de kommer i arbejde«, siger han.

I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten oplyser politisk ordfører Sophie Løhde (V), at »alle i Venstre er helt enige om konklusionen. Nemlig at vi ikke diskriminerer på baggrund af folks tro, og at vi skal gøre mere for at løse integrationsproblemerne. Der skal vist mange års retoriske studier til at gøre det til en stor konflikt«.

Venstres landsmøde begynder lørdag i Herning.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden