0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Af de uddannelser, der giver mest, er kun en enkelt, der har direkte med produktionsdanmark at gøre, med i top-10. Mejeribrugsvidenskab er på en fjerdeplads.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cepos: Disse jobs giver den bedste indtægt

Gennemsnitslønningerne i uddannelser, som har har flest mænd, ligger markant over dem, der især vælges af kvinder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er penge i matematik og naturvidenskabelige uddannelser.

Det viser en opgørelse over de højeste indkomster, fordelt på uddannelser, som Cepos har udgivet.

I bunden ligger ifølge organisationens cheføkonom Mads Lundby Hansen til gengæld uddannelser, der tager udgangspunkt i musik, kultur og kunst, skriver Berlingske.

Skal der tjenes penge, er forsikringsmatematik med en gennemsnitsløn på 1.383.200 om året det, der skal stiles efter. Er det at leve af at være billedkunstner målet, så må forventningerne til indkomsten være beskedne: Det indbringer 267.000 om året.

Her er de uddannelser, der sikrer de højeste gennemsnitsindtægter:

 • Forsikringsmatematik, cand. act. - 1.383.200 kr.
 • Revisorkandidat, cand. merd. aud. - 1.105.900 kr.
 • Matematik-økonomi, cand. scient. oecon. - 1.102.500 kr.
 • Mejeribrugsvidenskab, cand. lact. - 1.093.900 kr.
 • Virksomhedssystemer, cand. polyt. - 1.092.300 kr.
 • Statsvidenskab - 1.074.300 kr.
 • Medicin, cand. med. - 1.057.600 kr.
 • Økonomi og finansiering, cand. oecon. - 1.043.900
 • Erhvervsøkonomi og matematik, cand. merc. - 954.200 kr
 • Jura, cand. jur. - 952.900 kr.

Opgørelsen viser, at der er stor forskel på gennemsnitslønnen i de fag, der har flest kvinder, og de fag, der især tages af mænd. Den ligger på de ti uddannelser med flest mænd på 640.000 kroner, mens den er på 490.000 kroner på de ti uddannelser, som har flest kvinder, så som sygeplejevidenskab og human ernæring, skriver Berlingske.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden