0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Efterforskning af svindelsag kommer også til at involvere Justitsministeriet under forsvarsminister Trine Bramsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarsministerens departement hives ind i sag om svindel i forsvaret

Det er ikke kun Forsvarets Ejendomsstyrelse, som har begået alvorlige fejl i sagen om mulig millionsvindel i Forsvaret. Også Forsvarsministerens tætteste embedsmænd i departementet får nu kritik af Rigsrevisionen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forsvarsministeriet har ikke levet op til sit ansvar og sikret, at ministeriets styrelser har fået fyldetsgørende instrukser til, hvordan man sikrer tilfredsstillende arbejdsgange ved indkøb i Forsvaret.

Det fremgår af et notat fra Rigsrevisionen, som Politiken er i besiddelse af.

Det er Forsvarsministeriet - og dermed forsvarsministerens departements - ansvar at udsende instrukser til de underliggende styrelser, som sikrer at alle regler overholdes. Det skal forhindre svindel og bedrageri.

Men Forsvarsministeriet »har valgt, at regnskabsinstruksen kun skal indeholde de overordnede rammer for regnskabsforvaltning, mens de specifikke funktioner og roller i indkøbsprocessen forventes at fremgå af de enkelte styrelsers egne forretningsgange«.

Dermed har Forsvarsministeriet ifølge Rigsrevisionen ikke sikret, »at der er udarbejdet tilfredsstillende skriftlige forretningsgange for indkøb på vedligeholdelsesområdet«, konkluderes det.

Forsvarsministeriets instruks har blandt andet medført, at det er de samme personer, som bestiller en ordre, godkender den og efterfølgende udbetaler pengene. »Instruksen bidrager dermed ikke til en effektiv kontrol af indkøbene hos FES (Forsvarets Ejendomsstyrelse, red).

Forsvarsministeriet bliver derfor bedt om at justere sin regnskabsinstuks, så lignende ting ikke sker igen.

Politiken arbejder på en kommentar fra Forsvarsministeriet.

Overfor Berlingske gør forsvarsminister Trine Bramsen det klart, at Forsvarsministeriets interne revision har kendt til sagen i månedsvis uden at informere hende.

»Jeg ved, at der har været kendskab til sagen gennem noget tid. Derfor sidder jeg og savner den samme indsigt i sagen. Det har jeg bedt om at få - meget hurtigt. Den her sag er så alvorlig, og når der er mistanke om svindel, så skal den selvfølgelig op og behandles på de allerøverste nagler,« siger Trine Bramsen til Berlingske.

Svindel for 1,8 mio.

Politiken kunne torsdag afsløre alvorlig mistanke om svindel og bedrageri i forsvaret.

Fredag kom det frem, at fem mænd er tiltalt for bestikkelse, medvirken til bestikkelse og groft mandatsvig. Det drejer sig om over 450 forhold. Ifølge anklagen er der sket bestikkelse for op mod 1,8 millioner kroner.

To af mændene er tidligere civile ansatte i Forsvaret, fremgår det af en pressemeddelelse. En ansat i en entreprenørvirksomhed er tiltalt for at have bestukket duoen og for mandatsvig på over mere end 1,1 millioner kroner over for sin tidligere arbejdsgivere. Og endelig er to selvstændigt erhvervsdrivende ifølge Midt- og Vestjyllands Politi også tiltalt for medvirken til bestikkelse og for mandat svig på henholdsvis 775.000 og 689.375 kroner.

Sagen startede efter, at en rapport fra Rigsrevisionen viser massive fejl og manglende dokumentation i millionindkøb fra Forsvaret. I rapporten konkluderer Rigsrevisionen, at medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse har haft mulighed for at kunne bedrive svig med skattekroner.

Det skyldes primært, at der ikke har været såkaldt funktionsadskillelse - det betyder, at der mindst skal være to personer inde over indkøb. Derfor har det været muligt for den samme person både at bestille, godkende og overføre betaling for en service.

I rapporten har Rigsrevisionen fundet fejl i 54 ud af 64 undersøgte indkøb.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden