0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Departementschef Thomas Ahrenkiel fra Forsvarsministeriet må erkende, at hans departement får meget hård kritik.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigsrevisionens hårdeste kritik går til Forsvarsministeriet

Opmærksomheden er rettet mod Forsvarets Ejendomsstyrelse og tiltalen mod fem personer for bestikkelse og mandatsvig. Men det er Forsvarsministeriet selv, der står tilbage med ansvaret for, at de mange regnskabssvigt kunne ske. Det fremgår af Rigsrevisionens rapport til statsrevisorerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er »kritisabelt«, at Forsvarsministeriet ikke har sikret en tilfredsstillende forvaltning på vedligeholdelsesområdet (i Forsvarets Ejendomsstyrelse, red.).

Konklusionen i Rigsrevisionens undersøgelser efterlader ingen tvivl om, at det er ministeriet selv, der er ansvarlig for, at Ejendomsstyrelsens regnskabspraksis har været lemfældig og ikke overholder statens krav. Det er dermed også i den sidste ende ministeriets ansvar, at det tilsyneladende har været muligt for ansatte i Ejendomsstyrelsen og hos styrelsens entreprenører at kunne svindle, og at der muligvis er modtaget bestikkelse.

Efter at have fastslået Forsvarsministeriets »kritisable« forvaltning af det overordnede ansvar skriver Rigsrevisionen at »Ministeriet har dermed ikke levet op til helt basale krav til forvaltning på indkøbsområdet«.

Rigsrevisionen har i sin rapport til statsrevisorerne defineret to opgaver for gennemgangen af Forsvarsministeriets overordnede ansvar:

1: »Har Forsvarsministeriet sikret, at der er udarbejdet tilfredsstillende retningslinjer for indkøb på vedligeholdelsesområdet i Forsvarets Ejendomsstyrelse?«.

2: »Har Forsvarsministeriet sikret, at indkøb på vedligeholdelsesområdet hos Forsvarets Ejendomsstyrelse overholder regnskabsbekendtgørelsens krab til kontrol og dokumentation?

Ministeriet fokuserer på styrelsens fejl

Rapportens konklusioner er, at det ikke har været tilfældet, og derfor kalder Rigsrevisionens ministeriets forvaltning af det overordnede ansvar »kritisabelt«.

I sin replik til den overordnede konklusion har Forsvarsministeriet ikke forholdt sig konkret til kritikken af ministeriet selv. Men ministeriet »anerkender generelt det billede, der bliver fremstillet i beretningen«.

I sin replik retter ministeriet derefter sit fokus på problemerne i Ejendomsstyrelsen. Der er der »flere forhold, som der skal rettes op på«, ligesom ministeriet vurderer, at der »ikke har været entydigt ledelsesmæssigt fokus på vedligeholdelsesområdet hos Forsvarets Ejendomsstyrelse, og at der ikke har været en tilstrækkelig funktionsadskillelse (opdeling af ansvaret for indkøb, varemodtagelse og betaling, red.)«.

Ministeriet lover, at det vil gennemføre en »centralisering af indkøbsfunktionen i Ejendomsstyrelsen i 2020 med henblik på blandt andet at forbedre kontrollen«.

Det fremgår ikke af ministeriets svar til Rigsrevisionens kritik, om der også skal gennemføres ændringer i ministeriet selv.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden