0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, sender sine beklagelser om departementets håndtering af svindelsagen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til sin minister, Trine Bramsen (S)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Departementschef til minister: Vi havde seks oplagte lejligheder til at fortælle dig om risiko for svindel

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev først orienteret om svindelsag i Forsvarets Ejendomsstyrelse en sen aften i sidste uge, selv om ministeriet kendte til sagen allerede otte måneder i forvejen. Departementschef erkender sin fejl og peger på seks oplagte lejligheder, hvor ministeren kunne have været informeret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Allerede i april i år fik Forsvarsministeriets departement kendskab til den sag om svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse, som i sidste uge fik Rigsrevisionen til at rette sin skarpeste kritik mod styrelsen.

Men forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev først orienteret efter klokken 23 onsdag i sidste uge, sagde hun ved et pressemøde i dag.

Nu meddeler departementschefen i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, at hans departement burde have orienteret ministeren langt tidligere i forløbet. Det fremgår af en skrivelse fra Ahrenkiel til ministeren, der er offentliggjort på Forsvarsministeriets hjemmeside.

I skrivelsen sender departementschefen en »redegørelse om Forsvarsministeriets departements håndtering af forløbet i forbindelse med Rigsrevisionens undersøgelse af indkøb hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse«.

»Jeg må på baggrund af redegørelsen (ministeriets redegørelse, red.) konkludere, at du burde have været informeret om sagen væsentligt tidligere, end det rent faktisk skete. Du blev således først 4. december 2019 om aftenen orienteret om en sag, som du rettelig burde have været orienteret om, i forbindelse med at du tiltrådte som forsvarsminister«, skriver departementschef Thomas Ahrenkiel til forsvarsminister Trine Bramsen.

Ahrenkiel erkender samtidig, at Bramsens forgænger på ministerposten, Claus Hjort Frederiksen (V), burde have været orienteret om sagen, »allerede da Rigsrevisionen i april 2019 orienterede departementet om, at der var modtaget en henvendelse fra en whistleblower«.

»Det er utvivlsomt, at der er tale om en fejl fra departementets side«, skriver Thomas Ahrenkiel.

Kunne have orienteret minister ved flere oplagte lejligheder

På et pressemøde i dag fremlagde forsvarsminister Trine Bramsen en plan, der skal undersøge praksissen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og rette op på processerne i fremtiden. Som led i planen fritages direktøren for styrelsen, Hans Jørgen Høyer, for tjeneste, mens koncernstyringsdirektøren i ministeriets departement, Per Pugholm Olsen, flyttes til andre opgaver.

Sagen handler grundlæggende om, at Rigsrevisionen i en stikprøveundersøgelse af indkøb foretaget af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i 2018 har fundet fejl i 54 ud af 64 køb af vedligeholdelsesydelser.

Revisionens konklusion er, at der er høj risiko for fejl og svig på grund af mangelfuld kontrol og dokumentation, hvilket skyldes, at det er de samme medarbejdere, der kan bestille en ordre, godkende den og efterfølgende udbetale pengene for den.

Statsrevisorerne udtaler på baggrund af Rigsrevisionens rapport den skarpeste kritik af Forsvarets Ejendomsstyrelse. Ud over kritik af styrelsens regnskabspraksis er der også kritik af, at styrelsen har givet ufuldstændige og urigtige oplysninger til Rigsrevisionen. Blandt andet gælder det fotos, som skulle dokumentere, at en bestemt vedligeholdelsesopgave rent faktisk var udført.

Thomas Ahrenkiel skriver til sin minister, at departementets fejlagtige håndtering af sagen »bliver så meget værre«, i lyset af at der i forløbet har været »en lang række forskellige tidspunkter, hvor departementet har haft naturlig anledning til at orientere dig eller din forgænger«, skriver departementschefen.

Derefter remser han en række datoer op, hvor departementet efter Arhenkiels opfattelse – efter april 2019 – burde have forelagt sagen:

 • I både september og oktober konkluderer departementet, at Rigsrevisionens undersøgelse af svindelsagen kan føre til både kraftig og alvorlig kritik.
 • Da Forsvarsministeriets departement 1. oktober modtager et udkast fra Rigsrevisionen, hvori »der påpeges en række problemer i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse«.
 • Da Rigsrevisionen 29. oktober orienterer Forsvarsministeriets departement om muligt regnskabssvig og dokumentfalsk.
 • Da Rigsrevisionen 5. november kan fortælle ministeriets departement, at whistlebloweren, der fik sagen til at rulle, har politianmeldt den leverandør, sagen omhandler
 • Da Rigsrevisionen tre dage senere, 8. november, oplyser departementet om, at selvsamme whisteblower er blevet kontaktet af flere medier.
 • Og senest da Rigsrevisionen 18. november afleverer endnu et udkast til Forsvarsministeriets departement, hvori endnu flere problemer i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bliver påpeget over for departementet.

Annonce

Men forsvarsminister Trine Bramsen blev altså først orienteret sent om aftenen 4. december. Dagen efter kunne Politiken afsløre mulig svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse, og fredag 6. december rettede Rigsrevisionen på et pressemøde sin skarpest mulige kritik af styrelsen.

Thomas Ahrenkiel påtager sig ansvaret for, at ministeren ikke er blevet orienteret rettidigt:

»Det er i sidste ende mit ansvar at sikre, at du bliver orienteret rettidigt, og jeg beklager meget departementets fejl i denne sag. Der skal ikke herske tvivl om, at det er helt afgørende, at du som forsvarsminister løbende holdes informeret om væsentlige sager på ministerområdet, så du som minister har det fornødne grundlag for at træffe dine beslutninger om håndteringen af sagerne«, skriver Ahrenkiel og fortsætter:

»Det grundlag har du ikke fået i denne sag, og det er som nævnt meget beklageligt«.

Samtidig skriver departementschefen imidlertid, at han »må konkludere, at der ikke kan peges på en konkret årsag til, at fejlen er opstået«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?