0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hashsælger får millionerstatning efter skud i hovedet

Nævn har tabt sag i Højesteret om flere millioner til mand, der blev skudt i Lundtoftegade i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et opgør gennem flere år er endt med, at en ung mand skal have fuld erstatning for de alvorlige skader, han fik, da han på gaden i København blev ramt af et skud i hovedet.

Højesteret har underkendt Erstatningsnævnet, som ikke var villig til at give fuld erstatning.

Manden var i april 2013 ude for at sælge hash i Lundtoftegade på Nørrebro. Han var iført en sikkerhedsvest og havde også en walkie-talkie på sig. Hashhandlen var styret af banden MOB Lunden.

Pludselig blev han ramt af et skud i hovedet. Politiet rejste senere sigtelse mod nogle mistænkte, men der blev aldrig rejst en straffesag. Gerningsmanden eller -mændene er altså ukendte.

Ifølge reglerne kan Erstatningsnævnet nægte eller nedsætte erstatning til skadede personer, der selv har truffet en beslutning om at udsætte sig for fare - for eksempel ved at deltage i banderelateret kriminalitet i en bandekrig.

Var formentlig et tilfældigt offer

Først mente Københavns Byret, at erstatningen skulle reduceres med en tredjedel. Derefter sagde Østre Landsret, at manden kun skulle have det halve - men disse afgørelser holder ikke, har det nu vist sig i Højesteret.

Her lægger dommerne vægt på udsagnet fra chefen for Københavns Politis bandeenhed. Den sårede var formentlig et tilfældigt offer, han var ikke registreret som bandemedlem og var nok kun i kanten af MOB Lunden. Derfor er der ikke grundlag for sige helt eller delvist nej til erstatningskravet, lyder beskeden til nævnet.

Skaderne er betydelige. Det gælder både de kognitive evner og fysikken. Han har i lang tid forsøgt at genoptræne sin tale. Desuden skal han have hjælp til at forstå breve og lave aftaler, fremgår det.

En læge har vurderet, at der er sket en varig og væsentlig begrænsning i evnen til at påtage sig et almindeligt arbejde. Sagens værdi er opgjort skønsmæssigt til fire millioner kroner, står der i landsrettens afgørelse.

I øvrigt har selve retsprocessen om erstatning eller ej kostet en del tid og penge. Erstatningsnævnet dømmes i Højesteret til at betale mandens advokatudgifter på 375.000 kroner.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts