Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Danna Singer/Ritzau Scanpix
Foto: Danna Singer/Ritzau Scanpix

David Wisnia var blandt de få, der slap levende ud af helvedet i Auschwitz. Han skabte sig et liv i USA.

David Wisnia faldt for medfangen Helen Spitzer i Auschwitz. 72 år senere genså han hende i hendes lejlighed på Manhattan

David Wisnia og Helen Spitzer indledte i smug et forhold under interneringen i Auschwitz. Da de mødtes igen efter 72 år, undrede det ham især, hvordan han havde kunnet slippe med livet i behold. I dag er det 75 år siden, at den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz i Polen blev befriet.

FOR ABONNENTER

Da David Wisnia første gang vekslede ord med hende i 1942 ved krematoriet i kz-lejren Auschwitz, gik det op for ham, at Helen Spitzer ikke var nogen ordinær fange. Zippi, som hun blev kaldt, var velsoigneret og altid nydelig. Hun bar jakke og duftede godt. De blev introduceret for hinanden af en anden fange på hendes opfordring.

Hendes tilstedeværelse var i sig selv usædvanlig: en kvinde uden for kvindernes barakker, der talte med en mandlig fange. Før David Wisnia vidste af det, var de alene, og alle de andre fanger omkring dem var som forduftet. Han indså senere, at det ikke var et tilfælde. De aftalte at mødes igen ugen efter.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden