0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Danna Singer/Ritzau Scanpix
Foto: Danna Singer/Ritzau Scanpix

David Wisnia var blandt de få, der slap levende ud af helvedet i Auschwitz. Han skabte sig et liv i USA.

David Wisnia faldt for medfangen Helen Spitzer i Auschwitz. 72 år senere genså han hende i hendes lejlighed på Manhattan

David Wisnia og Helen Spitzer indledte i smug et forhold under interneringen i Auschwitz. Da de mødtes igen efter 72 år, undrede det ham især, hvordan han havde kunnet slippe med livet i behold. I dag er det 75 år siden, at den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz i Polen blev befriet.

FOR ABONNENTER

Da David Wisnia første gang vekslede ord med hende i 1942 ved krematoriet i kz-lejren Auschwitz, gik det op for ham, at Helen Spitzer ikke var nogen ordinær fange. Zippi, som hun blev kaldt, var velsoigneret og altid nydelig. Hun bar jakke og duftede godt. De blev introduceret for hinanden af en anden fange på hendes opfordring.

Hendes tilstedeværelse var i sig selv usædvanlig: en kvinde uden for kvindernes barakker, der talte med en mandlig fange. Før David Wisnia vidste af det, var de alene, og alle de andre fanger omkring dem var som forduftet. Han indså senere, at det ikke var et tilfælde. De aftalte at mødes igen ugen efter.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Annonce

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.