Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Rasmus Nordqvist er folketingsmedlem og kandidat posteb som politisk leder af Alternativet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommentator: Nordqvist er ikke nødvendigvis favorit som ny leder i Alternativet

Rasmus Nordqvist er driftsikker, men dækker ikke behovet for fornyelse i Alternativet, mener kommentator.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rasmus Nordqvist kastede torsdag sit navn i hatten med kandidater til posten som ny leder for Alternativet, efter at partiets stifter og helt store profil, Uffe Elbæk, annoncerede sin afgang tidligere på ugen.

Og på mange måder vil Rasmus Nordqvist være det oplagte valg til posten.

Det mener politisk kommentator for Altinget Erik Holstein, der dog understreger, at et valg af Nordqvist langtfra vil være uproblematisk for det kriseramte parti.

»Han er oplagt, hvis man ser på, hvem der har parlamentarisk erfaring, og hvem der kan spillet på Christiansborg, og hvem der er mest kendt. Men det er ikke sikkert, at det er det, der bliver afgørende for, hvem der bliver partiets næste leder«, siger han.

Alternativet led et stort nederlag ved seneste folketingsvalg. Den manglende opbakning betød et farvel til flere af partiets profiler. Flere meldte sig helt ud af partiet for at give plads til fornyelse.

Og hvis baglandet søger fornyelse, er Rasmus Nordqvist ikke det oplagte valg, vurderer Erik Holstein.

»Rasmus Nordqvist vil ikke blive set som en stor fornyelse, så hvis partiet skal vende skuden, skal det nok finde en leder uden for Christiansborg. Det vil også være klassisk for Alternativet at gøre det«, siger han.

Et eksempel på en kandidat fra baglandet kan ifølge Erik Holstein være Theresa Scavenius, der er ph.d. og lektor på Aalborg Universitet med klimapolitik som sit forskningsområde. Hun stillede ved seneste valg op for Alternativet i Nordsjællands Storkreds.

»Der kan være mange fra baglandet, som melder sig. Det er meget svært at sige, hvem der bliver valgt, og Nordqvist er ikke nødvendigvis favorit«, siger Erik Holstein.

Skal markere partiet som kompromisløst

Han forklarer, at valget reelt står mellem to typer kandidater.

»Hvis man vil have en, som er dreven og kan køre klimaforhandlingerne til foråret, så peger pilen på Nordqvist«.

»Det kan dog meget vel være, at baglandet vil foretrække en, der ikke er kendt i offentligheden, som mere repræsenterer græsrødderne og ngo'erne og kan bringe mere fornyelse til Alternativet i den svære situation, som partiet står i«, tilføjer han.

Uanset hvem valget falder på, så har partiets kommende leder én altoverskyggende opgave foran sig - nemlig at markere partiet som det mest kompromisløse på det grønne område.

»Partiet skal tage nogle hidsige slagsmål om de klimahandlingsplaner, der kommer til foråret, og det skal holde sig uden for forlig, som partiet ikke kan forsvare«, siger Erik Holstein.

»Partiet skal prioritere det grønne over alt andet, og det skal for alvor markere, at der er forskel på prioriteringen i det, de laver i forhold til De Radikale, SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne.«

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden