0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ni personer behandlet for fyrværkeri-skader på øjnene nytårsaften

Tre af de tilskadekomne er børn på henholdsvis 15, 15 og 17 år. Kun to af de ni øjenskader er alvorlige.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Ni danskere er behandlet for øjenskader efter at være blevet ramt af fyrværkeri i nytåret. Her bliver nytåret skudt ind på Nørrebro i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af øjenskader, der er blevet behandlet på øjenklinikker på landets sygehuse nytårsnat, ligger langt under niveauet sidste år.

Således er blot ni personer kommet så alvorligt til skade efter nærkontakt med fyrværkeri, at de har været en tur på hospitalet.

Det oplyser overlæge Jørgen Villumsen, der er overlæge på Øjenklinikken på Rigshospitalet i Glostrup.

»Tallene er lavere, end de har været længe. De sidste fire år har de ligget klart højere, og nu ligger de på et niveau, som man så i starten af 00'erne«, siger Jørgen Villumsen.

Sidste år blev 22 personer behandlet for øjenskader, mens der året forinden blev registreret 28 behandlingskrævende øjenskader.

»Det glædelige er, at der kun er to alvorlige øjenskader. Det vil sige, at de har en synstruende tilstand. Resten kommer sig sandsynligvis helt uden mén«, siger Jørgen Villumsen.

Ingen har brugt sikkerhedsbriller

Tre af de tilskadekomne er børn på henholdsvis 15, 15 og 17 år.

»Fælles for alle tilskadekomne er, at ingen af dem har brugt beskyttelsesbriller, så igen må man konstatere, at beskyttelsesbriller tilsyneladende er meget, meget effektive«, siger Jørgen Villumsen.

Han hæfter sig i øvrigt ved, at de færreste skader skyldes fyrværkeribatterier, der tidligere har forårsaget mange skader.

I stedet har vildfarne raketter stået for fem af de registrerede øjenskader i år.

»De seneste år har det været ret karakteristisk, at vi har set batterier eksplodere op i hovedet på folk. Der er kun tre skader af den slags i år, og det er et klart fald«.

»Det kan tænkes, at det skyldes, at batterierne har fået en bedre kvalitet. Jeg ved det ikke, men det er i hvert fald iøjnefaldende, når man kigger på tallene«, siger Jørgen Villumsen.

Af opgørelsen fremgår det i øvrigt, at ingen af øjenskaderne var forårsaget af hjemmelavet fyrværkeri.

Også færre skadestuebesøg

Meget tyder i det hele taget på, at langt færre har været forbi en skadestue i forbindelse med nytåret.

Ifølge overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analysegruppen, der indsamler tal for alle skader fra nytårsaften, ligger niveauet tilsyneladende langt under de tidligere år.

»Det ser rigtig roligt og fornuftigt ud, og hvis tendensen holder, så kan vi med lidt held lande på en halvering eller endnu mindre i forhold til sidste år«, siger han.

Ulykkes Analysegruppen, der hører under Odense Universitetshospital, vil i løbet af 1. og 2. januar danne sig et overblik over antallet af fyrværkeriskader i hele Danmark. Tallene forventes at være klar 3. januar.

Ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden