0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mette Frederiksen går på æggeskaller efter amerikansk drab på topgeneral

USA’s likvidering af iransk militærchef i Irak har bragt 140 danske soldater i potentiel fare.

Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Danske soldater holder vagt ved Al-Asad flybasen i Irak.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En højspændt nervekrig mellem Iran og USA har sendt den danske regering i udenrigspolitisk alarmberedskab. USA’s likvidering af den iranske militærchef Qassem Suleimani har øget risikoen for de 140 danske soldater i Irak.

Natten til onsdag angreb Iran to amerikanske militærbaser i Irak, hvor der på den ene, Al Asad-basen, også er udstationeret danske soldater. Tilsyneladende er ingen kommet til skade men angrebene viser, at vestlige styrker er på sigtekornet.

Sagen har fået topprioritet i regeringen, men udviklingen går så stærkt, at det er svært for statsministeren at lægge en klar linje. Danmark har ifølge regeringskilder i modsætning til andre lande ikke sine egne efterretningsofficerer i Irak og er derfor afhængig af sikkerhedsvurderinger fra andre lande. Derudover bruger embedsmænd i Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet meget tid på at be- og afkræfte udenlandske mediehistorier om situationen i Irak.​​

Danmark valgte lørdag at indstille al træning af irakiske styrker for at værne om sikkerheden for de danske soldater, men siden har flere spørgsmål meldt sig uden tilsvarende konkrete svar fra regeringen. Statsminister Mette Frederiksen håber på en snarlig deeskalering og understreger, at det nu handler om at »kigge fremad«. Men på tre områder står regeringen i et storpolitisk vadested uden nogen klar position og politik om, hvad der fremadrettet skal ske. Det gælder fremtiden for danske soldater i Irak, regeringens syn på USA’s likvidering af Suleimani og Danmarks fremtidige militære bidrag i Mellemøsten.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce