0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Mimrekortet forsvinder. Fremover skal ældre have et rejsekort. Det kommer til at koste mange faste kunder mere, men der kommer samtidig billigere priser til andre, oplyser DOT.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu forsvinder pensionistkortet – og det bliver dyrt for mange

Trafikselskaberne fjerner det velkendte pensionistkort. Resultatet bliver betydelige prisstigninger for mange ældre, men også lavere rejseomkostninger for andre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Trafikselskaberne på Sjælland beskriver det som en harmonisering, når salget af pensionistkortet i folkemunde også kaldet pensionistkortet standses fra juni.

Kunderne ser ikke så meget en harmonisering som en gedigen prisstigning. Af de 72.000 kunder, der har et pensionistkort kommer omkring 59.000 til at skulle betale mere for deres rejser med bus, tog eller metro. For 28.000 gælder det ifølge Ældresagen, at de får prisstigninger på over 50 procent.

Det er, mener organisationen, »helt urimeligt, at disse pensionister rammes af uforholdsmæssigt høje prisstigninger«.

Nogle får højere priser, andre slipper billigere

DSB, Movia og Metroselskabet er samlet i Din Offentlige Transport (DOT). Og herfra lyder det, at kun hver sjette pensionist har købt sig et pensionistkort, der giver dem tre måneders ture med busser og tog til reduceret pris. Dermed er rabatten »ulige fordelt«, fordi den ikke kommer alle pensionister lige meget til gode mener organisationen.

»Pensionister, der bor steder, hvor der ikke er så mange busser og tog, eller som ikke rejser så meget, får ikke glæde af rabatten«, fremhæver trafikselskabernes talsmand, Eskild Thuesen, der er såkaldt ressourcedirektør i DOT.

Vi kan også se, at det for cirka 60.000 pensionister vil blive dyrere at bruge kollektiv transport. I DOT kan vi derfor godt forstå, at de selvfølgelig ikke ser reformen som en gevinst.

»Når vi laver et system, hvor flere kan få glæde af rabatten, er det klart, at nogle vil få mindre rabat fremover. Vores beregninger viser, at med den nye rabat vil godt 150.000 pensionister kunne rejse billigere med den kollektive transport, end de gør i dag. Så for dem er reformen en stor fordel«, tilføjer han.

»Vi kan også se, at det for cirka 60.000 pensionister vil blive dyrere at bruge kollektiv transport. I DOT kan vi derfor godt forstå, at de selvfølgelig ikke ser reformen som en gevinst«, hedder det i en udtalelse fra Thuesen.

Ældresagen beder minister om hjælp

I stedet kan pensionister få rabat, når de får et rejsekort med lavere pensionistpriser. De undgår samtidig den spærretid, der har været på pensionistkortene, der ikke tillod rejser i myldretiderne.

Det er ikke en god idé, advarer Ældresagen: »I Ældre Sagen ved vi, at mange pensionister er rigtig glade for at have et kort, hvor de ikke skal huske at tjekke ud og ind. Og hvor de har tryghed for at kende deres transportudgifter«.

De har nu bedt transportminister Benny Engelbrecht (S) om at udskyde afskaffelsen af kortet i et halvt års tid, så der kan findes en alternativ og bedre løsning for de ældre brugere af den kollektive transport. Og at det vel at mærke kan ske i samarbejde med organisationerne: Ifølge Ældresagen blev organisationen end ikke orienteret, førend trafikselskaberne meddelte, at nu røg mimrekortet.

Utilfredshed luftes på nettet

Beslutningen har mødt hård kritik på de sociale medier: »Syntes det er så dårligt, at man ikke får råd til at foretage sig noget, man bliver afskåret for sine aktiviteter, besøge venner og bekendte«, skriver en bruger på Facebook.

»Du skal have tak for dine synspunkter. Ændringerne er kommet for at blive, og derfor er det pr. 1. juni ikke længere muligt at købe Pensionistkort. Selv om mange pensionister har været glade for Pensionistkortet, er der endnu flere af de berettigede pensionister, der ikke har benyttet sig af Pensionistkortet, og derved er gået glip af rabatterne. Beklager naturligvis de gener, som du må få i forbindelse med disse ændringer«, svarer DOT.

Jeg har stadig bil og har heldigvis ikke afskaffet den endnu. Jeg kan se det nu bliver billigere at bruge den igen.

Andre hæfter sig ved de betydelige prisstigninger, de som brugere kommer til at få. »Jeg er rigtig trist over beslutningen, som mange pensionister har så meget glæde af, og som forøger livskvaliteten væsentligt«.

Men for nogle ligger alternativet jo lige for, når incitamentet til at bruge den kollektive trafik fjernes: »Jeg har stadig bil og har heldigvis ikke afskaffet den endnu. Jeg kan se det nu bliver billigere at bruge den igen. Det er vist ikke den vej, politikerne ønsker vi bevæger os«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden