0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Leif Beck Fallesen: Nu fyres der i store danske virksomheder

Danfoss ekspanderer, men pilen begynder at pege nedad for den rekordstore beskæftigelse i Danmark.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ilan Brender/Uffe Weng
Foto: Ilan Brender/Uffe Weng

Danfoss ekspanderer, men nedlægger også stillinger i Danmark. Her fra den snart lukkede afdeling i Viby Sj.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nu fyres der i de store danske virksomheder. I den forløbne uge har Danfoss, FLSmidth, MHI Vestas og Nets meldt ud, at der skal være færre medarbejdere. Det er det nyeste tegn på, at beskæftigelsen i den private sektor er bremset op, og at pilen nu kan begynde at pege nedad. Men fyringerne er ikke udtryk for, at de fire virksomheder selv er på vej mod kriser. Det er de ikke.

Danfoss leverede ugens ubetinget største erhvervsnyhed. Den handler om vækst. Virksomheden har investeret 22 milliarder kroner i opkøb af hydraulikaktiviteterne i den irsk-amerikanske virksomhed Eaton. Det er et af de største danske virksomhedsopkøb nogensinde, og Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand, kalder det et helt nyt kapitel for Danfoss, der bliver en af de globale ledere på markedet for hydraulik.

Når Danfoss ikke er i nød, men tværtimod ekspanderer, kan det måske undre, at der i samme uge fyres 335 medarbejdere i Kolding, fordi deres produktion flyttes til Polen. Det handler ikke kun om løn, for så var der ingen produktion tilbage i Danmark. En medarbejder i Polen koster omkring 112.000 kroner om året. I Danmark skal det tal ganges med to eller tre. De igangværende forhandlinger om overenskomster vil ikke påvirke den lønforskel nævneværdigt, men udflytningen er dog en påmindelse om, at den tæller.

Med købet af hydraulikaktiviteterne i Eaton følger 11.000 medarbejdere, så den samlede beskæftigelse i Danfoss stiger markant fra de nuværende omkring 24.000, af hvilke omkring en fjerdedel er ansatte i Danmark. Der bliver naturligvis færre ansatte i dansk industri, når der flyttes arbejdspladser til Polen, men der er stadig 300.000 arbejdspladser i dansk industri, så rygtet om industriens død i Danmark er stærkt overdrevet.

Siden finanskrisen i 2008 er beskæftigelsen i dansk industri ganske vist faldet med over 60.000, men faldet kom især i de første år efter krisen, i de sidste år har der været en tendens til en mindre stigning. Det vidner om, at danske virksomheder har kunnet konkurrere, på trods af at de har betalt høje lønninger. Den konklusion kan hente støtte i de gode tal for eksporten og de rekorder, som den samlede beskæftigelse har nået i det seneste år.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce