0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

1.000 kunder kan være berørt: Telenor granskes for udlevering af uskyldiges sms'er til politiet

Erhvervsstyrelsen åbner nu en ny sag mod Telenor. Hverken de 1.000 berørte borgere eller Folketinget er blevet orienteret om graverende telefejl i 2019.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Aleksander Klug/Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug/Aleksander Klug

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde 16. januar på et samråd, at myndighederne grundigt har redegjort for fejl og mangler i teledatasagen. Nu indkaldes ministeren til samråd igen som følge af en hidtil ubelyst alvorlig fejl om udlevering af 1.000 uskyldige borgeres sms-beskeder.

Danmark

Der er udarbejdet over 200 siders redegørelse og afgivet over 100 ministersvar til Folketinget om teledataskandalen. Og justitsminister Nick Hækkerup (S) har på et samråd i januar forsikret, at hver en sten er blevet vendt af myndighederne, og at fokus nu er på at genoprette tilliden mellem borgerne og politiet. Derfor sprang det som en bombe, da Jyllands-Posten søndag fortalte, at et teleselskab igennem 2019 uretmæssigt har fremsendt indholdet af uskyldige borgeres sms-beskeder og såkaldte modpartsnumre til Rigspolitiet.

Politiet havde alene fået en retskendelse om at modtage såkaldt signaleringsdata – data om telefoner, som har været tændt uden at være aktivt brugt i et geografisk område. Men teleselskabet Telenor har reelt udleveret både sms’er med indhold samt data om, hvem de pågældende har kommunikeret med. Det er i strid med retsplejeloven og et brud på de berørte personers datasikkerhed og ret til privatliv.

Af en aktindsigt fra Rigspolitiet fremgår det, at myndigheden gjorde Telenor opmærksom på fejlene 27. marts 2019. Det var få dage efter, at Rigspolitiet selv havde konstateret og rettet den systemfejl, som har forårsaget otte års fejl og mangler i de teledata, der er med til at sende folk i fængsel. I juni fandt Telenor så frem til sin it-fejl, der havde medført den fejlagtige oversendelse af sms-beskeder med indhold: »Vi har iværksat udbedring af fejlen hurtigst muligt ...«, lød det i et svar 7. juni fra Telenor til Rigspolitiet.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Annonce

For abonnenter