0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny motorvej hænger i en tynd tråd

En ny undersøgelse gør de første 80 kilometer af en ny motorvej til en dårligere forretning for samfundet. Derfor kommer den længere ned på transportministerens liste, men ikke på blå bloks.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Broen over Vejle Fjord er en af de strækninger, som blå blok vil aflaste med en ny motorvej længere inde i Jylland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny motorvej på langs gennem Jylland fra Haderslev i Syd til Hobro i nord hænger i en tynd tråd, efter at Vejdirektoratet i denne uge offentliggjorde en ny undersøgelse for den sydligste del af projektet.

Den omfattende vvm-undersøgelse næsten halverer den gevinst, som samfundsøkonomien vil nyde godt af, hvis staten smider omkring 7 milliarder kroner i motorvejen. En forundersøgelse anslog forrentningen til knap 8 procent. Nu er den nede på under 4 procent.

Dermed ryger en ny midtjysk motorvej også længere ned ad transportminister Benny Engelbrechts (S) prioriteringsliste.

»Den ny midtjyske motorvej placerer sig nu et helt andet sted i forhold til nogle af landets øvrige infrastrukturprojekter«, siger han.

Mange steder i landet skriger borgmestre og erhvervsliv på at få nye eller bedre veje. Nogle projekter har en forrentning over 10 procent, påpeger transportministeren. Han tilføjer, at samfundets økonomiske afkast ikke er det eneste redskab.

»Men det er klart, at har du et projekt med et meget højt samfundsmæssigt afkast, så er prioriteringsdiskussionen en anden end for et projekt med et lavt afkast«, siger Benny Engelbrecht.

Bilister sparer mindre tid

Hovedgevinsten ved at bygge nye veje og jernbaner opstår, fordi trafikøkonomer sætter værdier på den tid, som borgere og virksomheder sparer ved at komme hurtigere frem. En ny midtjysk motorvej skal aflaste E45, hvor der ofte er kø i myldretiden.

Beregningerne i vvm-undersøgelsen er foretaget med en ny model fra Danmarks Tekniske Universitet. De viser, at tidligere undersøgelser overvurderede den tid, bilisterne sparer, hvis de vælger en ny motorvej frem for E45.

Den nye model kan modsat forgængerne splitte trafikdøgnet op i intervaller på godt to timer og konkluderer, at flere bilister end tidligere antaget vil køre ad en ny motorvej på tidspunkter, hvor der ikke er kø på E45. Derfor sparer de mindre tid end tidligere beregnet.

Professor Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet, der specialiserer sig i transportøkonomi, roser, at beregningerne er forbedret. Hans dom over en ny midtjysk motorvej er klar:

»En forrentning på under 4 procent er meget lavt. Analysen fastslår, at motorvejen ikke er en god investering. Man kan bruge pengene bedre mange andre steder, også på infrastruktur«, fastslår han.

Benny Engelbrecht venter, til regeringen er klar med sine klimahandlingsplaner på den anden side af sommerferien, inden han indkalder til forhandlinger om, hvor der skal bygges nye veje og jernbaner. Han går efter et bredt og langsigtet forlig.

Socialdemokraterne og Radikale var i 2016 med til at finde pengene til undersøgelserne af den ny midtjyske motorvej. Heller ikke den radikale transportordfører, Andreas Steenberg, er dog meget for projektet.

»Jeg har aldrig været en stor fortaler for den motorvej, og de nye tal gør den ikke mere fordelagtig«, siger han.

Venstre: Et stærkt projekt

Den første del af ny midtjysk motorvej var med i den trafikplan, som den daværende regering og Dansk Folkeparti enedes om i foråret, men som de ikke nåede at gennemføre. Venstre vil stadig have bygget vejen.

»Det er et stærkt projekt«, siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

Han argumenterer med, at det bliver en bedre forretning, hvis også de nordlige 112 kilometer bliver bygget. Så kommer den samlede forrentning op på cirka 5 procent.

Det viser en forundersøgelse af den nordlige strækning, som Vejdirektoratet har udarbejdet. Den er endnu ikke offentliggjort. Projektleder Leif Hald fra Vejdirektoratet bekræfter, at både den nordlige og den sydlige del af en ny midtjysk motorvej bliver mere rentable projekter, hvis politikerne vedtager begge dele, i alt ca. 190 kilometer.

Man kan bruge pengene bedre mange andre steder

Foreløbig lyder Vejdirektoratets bud på prisen på den nordlige del på 11,3 milliarder kroner, hvorfor hele strækningen løber op i godt 18 milliarder kroner. Så dyrt et projekt kan ifølge Kristian Pihl Lorentzen kun bygges i etaper.

»Det handler om at fremtidssikre den jyske transportkorridor. Vi er nødt til at aflaste Trekantsområdet. Der kan ikke mases flere biler over Vejlefjordbroen«, siger han.

55-80 ejendomme skal rives ned


Annonce

Venstre-ordføreren afviser, at motorvejen er miljøfjendsk.

Den sydlige del af motorvejen går ikke gennem naturbeskyttede områder, men derimod enten ådale eller skove, afhængigt af den nøjagtige rute. Desuden risikerer 55-80 ejendomme at skulle rives ned. Dertil kommer støjgener over grænseværdierne for over 100 naboer.

»De biler, der kommer til at køre på den om 15-20 år, vil køre på grønne drivmidler«, argumenterer han.

Også Dansk Folkeparti holder fast ved, at Jylland har brug for en motorvej.