0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Josephine Fock fik flest stemmer under Alternativets ekstraordinære landsmøde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Josephine Fock er valgt til ny leder for Alternativet

Nu starter et reparationsarbejde for at genvinde tilliden til hovedbestyrelsen, efter at Josephine Fock kan kalde sig ny politisk leder for Alternativet. Uffe Elbæks højre hånd Rasmus Nordqvist vraget som nummer tre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Som en repræsentant for Alternativets hovedbestyrelse kort analyserede før partiets skæbneaften: Valget af ny leder bliver definerende for Alternativets fremtid. Enkelte er oplagte, enkelte er kontroversielle og enkelte skal arbejde for at genoprette tilliden i toppen af partiet.

Efter aftenens duel og 3 afstemninger mellem de seks kandidater vandt medstifter Josephine Fock magtkampen. 936 stemme mod 668 til den nærmeste efterfølger Theresa Scavenius. Nok var det til sidst et valg mellem to kvinder, men der hører lighederne også op. Finalefeltet var reelt valget mellem den kontroversielle kandidat med den let provokerende stil (Scavenius) og den i hovedbestyrelsen omstridte Josepohine Fock. Det var valget mellem medstifteren Fock og det nye ansigt Scavenius. Og så var det valget mellem den kompromissøgende Fock og den mere kompromisløse Scavenius.

Tillid skal genoprettes

Men med Fock i spidsen er det ingen hemmelighed, at der skal arbejdes for at genoprette tilliden i store dele af hovedbestyrelsen. Læg der til, at hun forlod partiet efter kontroverser med partiprofil Rasmus Nordqvist. Fock kom selv ind på det i sin tale.

»Jeg vil gerne takke de andre kandidater og en speciel tak til Rasmus Nordqvist«.

»Jeg har fuld forståelse for, hvis Rasmus ikke synes, at det er det fedeste pt. men jeg vil garantere, at jeg vil samarbejde godt med Rasmus Nordqvist«, lød det fra Josephine Fock.

Ingen tvivl om, at Uffe Elbæks arv er tung. Siden 2013 har han personificeret Alternativt. Partiet fik et katastrofalt folketingsvalg og kæmper med dårlige meningsmålinger tæt på spærregrænsen. Medlemmerne siver og partiet har de seneste år kæmpet med interne stridigheder og hvad kritikere udlægger som ualmindelig dårlig og flyvsk ledelse.

Åbenlyse forskellige holdninger

Blandt kandidaterne har der under hele valget været åbenlyse forskellige holdninger til, hvor Alternativet skal hen.

Josephine Fock ville sikre, at Alternativet hele tiden er med der, hvor det sner. Under debatten lagde hun vægt på et tættere samarbejde med Mette Frederiksen, og at hun er glad for, at Alternativet er med i den fælles klimaaftale blandt partierne.

Mindre glad for klimaaftalen var - og er - Theresa Scavenius. Det lagde hun ikke skjul på.

»Når man læser klimaloven, er det en katastrofe. Vi får nogle mål, som vi slet ikke kan genkende«, sagde hun under debatten og slog fast, at hun vil hellere drikke kaffe med vælgerne end med Mette Frederiksen.

Rasmus Nordqvist, der fik 3. flest stemmer, mente omvendt, at Alternativet skulle være mere kompromisvillig, når det gjaldt klimahandling.

»Vi ønsker en reel omstilling. Vi har ikke tid til at side og vente. På handlingen er vi nødt til at gå på kompromis«, sagde han og uddybede: »Der bliver ikke lavet noget, hvis man ikke er villig til at gå på kompromis«.

Nu venter en genopbygning af Alternativet. Og en jagten på fælles fodslag.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden