0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Få overblikket: PET vil have langt strengere straf til Politiken

Forbud mod at publicere den omstridte bog ’Syv år for PET’ var ikke rettet mod mig, har det lydt fra Politikens chefredaktør. Jo, det var, og det vidste du godt, har PET’s advokat argumenteret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Politikens chefredaktør, Christian Jensen, valgte i oktober 2016 at udgive "Syv år for PET", selvom der var nedlagt et fogedforbud. Foto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det begyndte med en bog. I oktober 2016 skulle beretningen om tidligere PET-chef Jakob Scharfs tid som leder af den interne sikkerhedstjeneste udkomme. På forhånd var der stor interesse for bogen ’Syv år for PET’ skrevet af Politiken-journalisten Morten Skjoldager. Ikke alene stod Jakob Scharf i spidsen for PET, da Danmark var et udsat terrormål på grund af Muhammed-tegningerne. I 2013 forlod han tjenesten efter konflikt med ansatte og højt profilerede sager med DF’s Pia Kjærsgaard og Henrik Sass Larsen (S) i hovedrollerne. Nu fulgte Scharfs version af begivenhederne i en bog, der ifølge foromtalen ville blotlægge kendte og ukendte PET-operationer såvel som »kunsten at hverve en meddeler«.

Op til udgivelsen fik PET nys om, at der var en bog på vej om tjenestens tidligere chef. Derfor rettede PET først henvendelse til forlaget People’sPress for at få bogen til gennemsyn. I en pressemeddelelse forklarede tjenesten – baseret på foromtalen – at bogen kunne indeholde fortrolige oplysninger og bringe menneskers liv i fare og skade mulighederne for at forhindre blandt andet terror: »PET har forgæves udbedt sig manuskriptet til bogen, så PET kan undersøge, om det rent faktisk indeholder sådanne fortrolige oplysninger. Er dette ikke tilfældet, har PET intet ønske om at forhindre bogens udgivelse. Forlaget har imidlertid ikke ønsket at give PET adgang til manuskriptet«, lød forklaringen.

Fredag aften 7. oktober 2016 skulle det pludselig gå stærkt, da forskellige medier begyndte at citere fra bogen. For at forhindre mere omtale af dele eller hele ’Syv år for PET’ gik tjenesten i hemmelighed i Københavns Byret for at få nedlagt et fogedforbud.

Det lykkedes lørdag nat klokken 2.10 efter blot 2o minutters retsforhandlinger. I kendelsen fandt dommeren det sandsynliggjort, at manuskriptet ville indeholde fortrolige oplysninger, som det er strafbart at videregive eller udnytte. Få timer senere, tidligt om morgenen, blev forbuddet mod omtale af indholdet forkyndt i et brev til JP/Politikens Hus, der ejer blandt andet Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Politiken.

I avisen søndag 9. oktober 2016 lå et særtillæg med hele ’Syv år for PET’. På forsiden forklarede ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen, hvorfor Politiken havde taget »et usædvanligt skridt« trods avisens normale tillid til retsvæsenets afgørelser: Forbuddet greb ind i frihedsrettighederne og fratog offentligheden muligheden for at debattere et vigtigt stykke danmarkshistorie. »Hvis PET uden konkret mistanke kan forlange bøger – eller avisartikler – til gennemlæsning, har vi reelt accepteret en efterretningstjeneste som publicistisk kontrolinstans, hvilket vil undergrave pressefriheden: Den slags har vi et andet ord for: censur«, argumenterede chefredaktøren.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce