0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Regeringen og støttepartierne er nu klar til at sende 500 millioner kroner ud til landets daginstitutioner, der øremærkes til flere voksne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se, hvor meget din kommune får: Nu har politikere fordelt millioner til minimumsnormeringer

Om få uger bliver der sendt en halv milliard kroner ud til landets kommuner. De bliver øremærket til flere voksne i daginstitutionerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen og støttepartierne er netop blevet enige om en række punkter i forbindelse med de igangværende forhandlinger om lovbundne minimumsnormeringer i landets vuggestuer og børnehaver.​

Først og fremmest sendes 500 millioner kroner i løbet af få uger ud til kommunerne til mere personale. De afsatte midler betyder ifølge Børne- og Undervisningsministeriet, at kommunerne kan ansætte mindst 1.050 fuldtidsansatte pædagoger, medhjælpere og pædagogiske assistenter i daginstitutionerne i 2020.

Udmøntningen af midlerne kommer til at ske hurtigt, da partierne er blevet enige om, at kommunerne ikke skal søge om at få del i pengene. I stedet bliver de fordelt efter børnetal.

Det, som vi har været særligt optaget af er, at man får øremærket pengene til flere voksne, så de ikke kan blive brugt på alt muligt andet.

Eksempelvis får København 63,6 millioner kroner, Aarhus 32,4 millioner kroner og Holbæk 5,6 millioner kroner.

»Med den her aftale tager vi de første vigtige skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Der skal være flere pædagoger, pædagogiske assistenter og medhjælpere, så børnene får den opmærksomhed, de har fortjent«, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Partierne er også blevet enige om, at pengene skal øremærkes til mere personale. Kommunerne skal altså bevise, at de har brugt pengene. Yderligere er der enighed om, at flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger, som det er sket i Norge efter indførelsen af minimumsnormeringer.

SF er godt tilfreds

Lovbundne minimumsnormeringer er en af SF’s helt store mærkesager, og partiets gruppeformand og børneordfører glæder sig over, at forhandlingerne om de første 500 millioner kroner nu er på plads.

»Vi er meget tilfredse med, at vi når får sendt den første halve milliard ud til mere pædagogisk personale i vuggestuerne og børnehaverne. Det, som vi har været særligt optaget af, er, at man får øremærket pengene til flere voksne, så det ikke kan blive brugt på alt muligt andet«, siger han og tilføjer:

»Kommunerne skal simpelthen bevise, at de har brugt pengene på flere voksne. Ellers tager man pengene tilbage. Det vil betyde, at man kan mærke et løft derude. Næste skridt er så at få lavet den lov, der skal føre til, at vi i 2025 har minimumsnormeringer. Det her er første skridt på vejen, og det er rigtig godt«.

Hvad vil det give af ekstra voksne ude i kommunerne?

»Vi kan ikke sidde og regne ud præcis hvor mange voksne, det giver. For vi kan ikke vide, om man ansætter pædagogiske assistenter eller pædagoger, men vi har fået skrevet ind i loven, at pædagogandelen skal være den samme. Og så kan man ude i kommunerne gøre sig nogle tanker om, hvor mange voksne man så kan ansætte, og om man vil lægge noget oveni«, siger Jacob Mark.

I december sidste år landede regeringen og dens støttepartier en finanslovsaftale, der skal give minimumsnormeringer i 2025 til en pris på 1,6 milliarder kroner, startende med 500 millioner kroner i år.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden