0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

 

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ung cyklist får betinget dom for vold mod Rasmus Paludan

Tilfældigt møde på Amager Fælled er under lup i byretten, hvor forsvarer taler om Paludans provokationer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En mand på 18 år findes mandag skyldig i at have skubbet Rasmus Paludan i brystet og i et par gange at have sparket mod ham under en episode på Amager Fælled sidste år.

Straffen er fængsel i 40 dage, som gøres betinget. En anden tiltalt i sagen frifindes af Københavns Byret.

Hændelsen opstod, da lederen af Stram Kurs og en yngre kammerat ville ud at løbe på Amager Fælled. To cyklister kom tilfældigt forbi, og derefter opstod der med et vidnes ord tumult.

Verbalt mundhuggeri

Den ene cyklist filmede en del af hændelsen med sin telefon, men fik ikke optakten med. På videoen hører man snak om 'samfundstaber'.

»Der var noget verbalt mundhuggeri, hvor man kan høre Paludan sige 'det er du, det er du' og 'dum skid'«, konkluderer retsformanden, dommer Martin Koch Clausen, ved domsafsigelsen.

Det er ifølge retten ikke helt klart, hvad der førte til konfrontationen.

»Det kan være, at Paludan har startet ved at sige noget provokerende«, bemærker retsformanden.

På grund af denne uvished og på grund af den tiltaltes alder - han var 17 på gerningstidspunktet - er det blevet til en rent betinget dom.

Har nægtet sig skyldig

Der er tale om en delvis frifindelse, fordi der ifølge retten ikke er bevis for, at den unge også tildelte politikeren knytnæveslag.

Han havde nægtet sig skyldig og tager nu betænkningstid med hensyn til, om han vil anke til landsretten.

I sin procedure sagde den tiltaltes forsvarer, advokat Michael Steffensen, at Rasmus Paludan rent politisk arbejder målrettet med provokationer.

»Meningen er at fremprovokere en voldelig reaktion fra frustrerede og berørte borgere, hvilket Rasmus Paludan kan kapitalisere på både generelt og i denne sag, sagde han.

Anklageren, Stine Larsen, havde bedt om 40 til 50 dages fængsel. Fordi Rasmus Paludan nogle gange provokerer, er det ikke bevist, at det også var tilfældet 18. januar sidste år på Amager Fælled, lød det.

»Jeg vil bede retten om at tilsidesætte det faktum, at han er politisk aktiv. Han har krav på beskyttelse som alle andre i dette land«, sagde hun i sin procedure.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden