0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Philip Davali
Arkivfoto: Philip Davali/Philip Davali

Borgere kan hjælpe medborgere i karantæne blandt andet ved at købe ind for dem.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Borgerne kan aflaste systemerne i kriser

Flere borgere tilbyder deres hjælp til mennesker, der ikke kan komme ud. Vi har spurgt en forsker i krisesituationer, hvordan man bedst kan hjælpe.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når krisen rammer, skal vi ikke lukke os om os selv, medmindre vi skal i karantæne. Selv om vi skal holde sikkerhedsafstand, er der stadig meget, vi kan gøre for at hjælpe, #sammenalene, som hashtagget lyder på sociale medier.​

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) opfordrer i en video til, at vi hjælper dem, der enten er syge, er i karantæne eller særligt udsat for at blive smittet med coronavirus. Ved at sende dem blomster for at vise, at vi tænker på dem, eller ved at handle for dem. Det sidste er måske mere afgørende end det første.

»Hvis virussen ikke stopper i morgen, vil vi se flere mennesker, som er i karantæne eller ikke bør komme ud. Og så vil der være folk, der sidder hjemme og har brug for hjælp til indkøb eller en gryderet«, siger Nina Blom Andersen. Hun er docent på katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Københavns Professionshøjskole og har forsket i, hvordan vi reagerer i krisesituationer.

Vi har brug for at aflaste det etablerede system, for de har saftsuseme travlt ude i kommunerne lige nu

Medicin kan købes på onlineapoteker som apoteket.dk, apopro.dk og webapoteket.dk, men der er markant længere leveringstid. Madudbringningstjenesterne coop.dk og nemlig.com skriver på deres hjemmeside, at de har svært ved at følge med den store efterspørgsel, og flere steder i landet er der ikke udbringning. Og nogle har måske ikke råd.

Flere kommuner opfordrer borgerne til at hjælpe hinanden med blandt andet indkøb. Men hvis man ikke har nogen i sit netværk, kan man for eksempel i Frederikshavn Kommune kontakte kommunens hjælpemiddel- og visitationsenhed. ​

»Vi har brug for at aflaste det etablerede system, for de har saftsuseme travlt ude i kommunerne lige nu. Det handler ikke om folk, der er indlagt på hospitalerne. Når folk først er indlagt, må vi forvente, at sundhedssystemet tager sig af dem«, siger Nina Blom Andersen.

»Det er den store gruppe af mennesker, som skal blive hjemme. Hvis presset bliver hårdt, skal de ikke forvente, at kommunen kommer. Der er vi nødt til at hjælpe hinanden«.

Heldigvis vil mange gerne hjælpe, siger hun.

»Der opstår et stort behov for at hjælpe, når borgere læser i medierne om folk, der sidder hjemme. Det vækker sympati«.

Sådan kan du hjælpe

»Der er tre meget forskellige former for engagement. Det afhænger af, hvad du gerne vil have ud af det«, siger Nina Blom Andersen.​

Udvis samfundssind: »Lad være med at hamstre i butikker, arbejd hjemme, hvis du kan, lyt til myndighederne, og tag for eksempel hensyn ved ikke at tage offentlig transport i myldretiden, hvis du kan undgå det. Så er der en plads mere ledig i toget. Her ved du ikke, hvem du hjælper«.​

Hjælp i de nære relationer: »Hvis en god bekendt eller et afkræftet familiemedlem bor i nærheden, kan du købe ind for hende eller hente medicin. Her passer du på dem, som du har en relation til i forvejen, og som du vil blive ked af skulle på sygehuset«.​

Hjælp dem, du ikke kender: »Det er den sjove tredje kategori, hvor man gerne vil hjælpe nogen konkret, hvor man kan se, der er et udkomme, men man kender ikke folk i forvejen. Udfordringen er at finde dem, der har brug for hjælp«.​

Stor organisatorisk opgave

De første to punkter er lige til at gå i gang med, men det sidste punkt kræver koordinering.

»Jeg ved fra min forskning, at det har været et kæmpe problem, når det er væltet ind med folk, der gerne vil hjælpe. Det kan kommunerne ikke klare lige nu, for de har fokus på hjemmeplejen, børnehaver og regler for afspritning«, siger Nina Blom Andersen.

»Det kan løses lokalt, som man ser på sociale medier, hvor folk skriver i facebookgrupper og tilbyder hjælp. Men det er en enormt stor organisatorisk opgave at få koblet dem, der gerne vil hjælpe, med dem, der har brug for hjælp«.

Annonce

Derfor har hun arbejdet sammen med Røde Kors om at tilrettelægge deres indsats, og i onsdags åbnede Røde Kors så deres hjælpenetværk. Her kan borgere, der har brug for hjælp, blive koblet med folk, der gerne vil hjælpe.

»Det er et virkelig godt tiltag«, siger hun.

Selv om Danmark ikke har stået over for coronavirus før, er det ikke første gang, der er brug for at organisere folk, der skal have hjælp, med alle dem, der gerne vil hjælpe.

»Vi har gode erfaringer med at inddrage borgernes hjælp, for eksempel fra orkanerne og stormflodstilfælde fra Jyllinge Nordmark, flygtningekriser og større ulykker«, siger hun.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden