0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Frisør Camilla Rathmann når at klippe sin sidste kunde, Charlotte Bøgeløv, inden hun skal lukke som følge af nye stramninger fra regeringen. Kunden har taget ansigtsmaske med til dem begge.

Frisørkæde om corona-lukning: »Økonomisk har vi skullet skide en sprællemand«

Regeringens nye stramninger for at begrænse spredning af corona kunne allerede ses på Frederiksberg onsdag morgen. Stramningen betyder, at frisører eksempelvis skal lukke frem til 30. marts. Frisørerne har travlt med at få behandlet de sidste kunder og aflyst aftaler.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Jeg har taget ansigtsmaskerne med«, siger Charlotte Bøgelov, der er frisør Camilla Rathmanns sidste kunde. Frisøren er tvunget til at lukke ned klokken 10.00 som følge af nye stramninger for at begrænse spredning af corona.

Både Charlotte Bøgelov og Camilla Rathmann har hvide ansigtsmasker på under klipningen. Camilla Rathmann har også sorte handsker på.

»Jeg rejser meget, og jeg har brugt ansigtsmaske de sidste to måneder, fordi flere er nogle svin. De snøfter og hoster alle vegne«, siger Charlotte Bøgelov, mens hun får glattet sit hår.

Hun vil ikke smittes og har taget ansigtsmasken med til Camilla Rathmann for at minimere hendes risiko for at blive smittet, hvis der imod forventning skulle være noget.

Falkoner Alle på Frederiksberg summer normalt af liv om morgenen og formiddagen. Nogle skal have et ekstra skud energi fra deres morgenkaffe latte. Andre skal have klippet håret i en af de mange frisører på Falkoner Alle. Men ligesom andre steder i Danmark er denne gade blevet endnu mere stille og tom denne onsdag formiddag. Stilheden er bebudet.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Frisør Camilla Rathmann glatter håret på sin sidste kunde, Charlotte Bøgeløv, inden hun skal lukke som følge af nye stramninger fra regeringen.

Klokken 10.00 træder nye stramninger i kraft, som statsminister Mette Frederiksen præsenterede under et pressemøde dagen før. En lang række virksomheder, hvor mange kan opholde sig på samme tid eller med tæt kontakt til hinanden, skal lukke for at begrænse spredning af coronavirus. Forbud mod at holde åbent gælder f.eks. for storcentre, vandpibecafeer, solcentre, fitnesscentre, frisører, massører og tatovører. Cafeer og restauranter må ikke have gæster, men de må gerne sælge takeaway. Det bliver også forbudt at være flere end ti personer samlet både indendørs og udendørs. De nye regler gælder til og med 30. marts.

»Jeg har stadig fire huslejer«

I en anden frisørsalon står Jimmy Jacobsen helt alene bag disken. Han er medejer af frisørkæden Street Cut, som har fire saloner i København. Salonen på Falkoner Alle har plads til at have otte frisører på arbejde på samme tid. Han siger, at kæden i forvejen har mistet mange kunder de sidste to uger på grund af coronavirussen. Nu lukker den helt ned.

Flere kunder har selv aflyst deres aftale efter statsministerens pressemøde. Han ringer nu til de kunder, som ikke har fået aflyst.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Medejer af frisørkæden Street Jimmy Jacobsen har travlt med at lukke ned og aflyse kunders aftaler.

»Se her. Der er helt tomt«, siger Jimmy Jacobsen og viser den tomme kalender på computeren flere uger frem.

»Økonomisk har vi skullet skide en sprællemand, for altså hvad sker der?«, siger han. »Jeg har stadig fire huslejer, som jeg skal betale. Det er ikke nemt«.

Hvordan kan regeringen hjælpe en virksomhed som jeres?

»Hvis regeringen vil sende den indbetalte moms tilbage nu og her. Bum. Altså den vi lige har betalt. Og hvis vi kunne gå over til NemRefusion i 14 dage, så ville det hjælpe os alle - også cafeerne og restauranterne«, siger Jimmy Jacobsen.

NemRefusion er en løsning for virksomheder, hvor de kan søge om at få refusion af f.eks. sygedagpenge.

Jimmy Jacobsen er stadig fortrøstningsfuld. »Vi er alle i samme båd. Jeg ved, at regeringen arbejder på løsninger. De har ikke kunnet følge med«.

Frederiksberg Centret har en central placering på Falkoner Alle ved metrostationen. Man kan uhindret se fra den ene ende til den anden inde i centret. Der er stort set ingen mennesker, så langt som øjet rækker. To politibetjente falder i øjnene et par minutter i klokken 10.00.

De går rundt i centret og kigger på de lukkede butikker. Ud af centrets 90 butikker, er det kun Føtex, apoteket og Holms Bageri, som har åbent. De er alle tre på den nederste etage, og derfor er etagerne ovenover afspærret med et bånd.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Politibetjente går rundt i et næsten tomt Frederiksberg Center et par minutter over klokken 10.00, hvor de nye stramninger for at begrænse spredning af corona trådte i kraft.

Øjne på situationen

Den ene politibetjent siger, at de er i centret for at »at have øjne på situationen« og sikre, at de nye regler bliver overholdt. Det er stadig uklart, hvilke muligheder politiet har for at håndhæve reglerne. Ritzau har onsdag forgæves forsøgt at få udleveret politiets retningslinjer. Rigspolitiet har oplyst til Ritzau, at det skal behandles som en anmodning om aktindsigt.

Annonce

Hvis der er flere end tre personer i en butik, vil de to politibetjente, som Politiken har talt med, »gå ind i butikken og påtale«, at det strider med nye retningslinjer. Men det bliver ikke nødvendigt i Frederiksberg Centret, som det ser ud nu.

Stramningerne rammer også spisestederne, der kun må sælge takeaway. Head of operations for kæden OliOli Poké Bar, Sara Jakobsen, tager rundt til kædens restauranter tidligt for at sikre, at alle nødvendige forholdsregler er opfyldt, før de skal åbne.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

På OliOli Gammel Kongevej er head of operations Sara Jakobsen ved at have styr på de sidste forberedelser, før de åbner til froikost. Håndspritten og handskerne står fremme.

Gulvet er afmærket, så op til tre kunder kan se, hvor de skal stå med tilstrækkelig afstand til hinanden, mens de venter på deres takeaway-bestilling. Det er forventningen, at kunderne stadig vil komme og købe mad i kædens restauranter.

»Vi holder hovedet højt og håber på det bedste«, siger Sara Jakobsen.

Onsdag foreslog regeringen at komme med en støttepakke til erhvervslivet. Selvstændige vil f.eks. kunne få kompenseret en del af deres faste udgifter til husleje, elregning og uopsigelige kontrakter.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden