0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Klokken 10 i dag måtte vi ikke længere forsamles mere end 10 mennesker i offentligheden. Hverken inde eller ude.

Det er det seneste af regeringens tiltag for at begrænse smitten af coronavirus.

Samtidig skal alle butikker udover fødevarebutikker og apoteker holde lukket, som statsministeren gav besked på i sin tale onsdag aften. Caféer og restauranter må stadig tilbyde takeaway, hvis der er afstand og håndsprit eller muligheder for håndvask.

Men storcentre, barer, natklubber, massører, tatovører, solcentre, fitnesscentre og andre sports- og idtrætsfaciliteter har været lukket indtil videre til 30. marts. Bryder man loven, kan det føre til bødestraf.

Politiet har patruljeret gaderne for i første omgang at vejlede om, hvad de nye regler betyder. Som statsministeren sagde i sin tale, hvis du er i tvivl, så lad være.

Hjælp til små virksomheder og selvstændige

De mange små virksomheder, som nu må holde lukket, skal nok få hjælp.

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede på et af dagens mange pressemøder en hjælpepakke til erhvervslivet. Regeringen vil dække nogle af virksomheders faste omkostninger og foreslog at sikre kompensation til selvstændige, som statsministeren havde varslet. Ministeren anslår, der vil være tale om støtte på op mod 40 milliarder kroner.

Forhandlingerne med Folketingets partier er i gang.

Sammen med den svenske stat vil regeringen også sikre SAS.

Forbud påvirker alle dele af vores samfund

Trossamfundene er også påvirket af det nye forbud mod at samles over 10 personer.

De mange unge, der har glædet sig til at blive konfirmeret - og få gaver - må vente lidt længere. Alle konfirmationer i Folkekirken er udskudt i hvert fald til efter pinsen.

Begravelser og bisættelser er undtaget, men både Kirkeministeriet, landets 10 biskopper og brancheforeningen Danske Bedemænd opfordrer til, at så få som muligt deltager.

Der er også lukket for besøg i fængslerne, på plejehjem og hospitaler.

Epidemi frem til maj eller juni

Vi skal ikke regne med, at det varmere forårsvejr får epidemien til at tage af. For at være på den sikre side forbereder Statens Serum Institut sig nu på, at vi får en fuld epidemi i Danmark helt frem til maj eller juni, det siger faglig direktør Kåre Mølbak til DR onsdag aften.

De danske myndigheder regner med, at mellem 10 og 15 procent af danskerne bliver smittet med coronavirus under en epidemi.

129 borgere er indlagt på hospitaler med corona. Af dem er 24 indlagt på intensive afdelinger, og 18 af disse personer er i respirator.

Antallet af personer, der er indlagt på intensiv, er steget med over det dobbelte på to dage.

Sundhedspersonale kan testes og gå på arbejde

Sundhedsstyrelsen vurderer nu også, at spædbørn er særligt udsatte i dagens opdatering af retningslinjerne. Samtidig fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at det ikke er mangel på udstyr, som bliver udfordringen for sundhedsvæsenet, når og hvis epidemien topper. Det bliver personale.

Sundhedsstyrelsen betragter alle som smittefri efter 48 timer uden symptomer, men hvis der kommer pres på systemet, kan det give personalemangel.

Men her er der godt nyt. Udvalgte ansatte med milde symptomer på coronavirus nu blive testet. Går de fri, kan de gå på job igen med det samme. Det skal sikre, at der er nok personale på sygehusene.

10.000 danskere med sundhedsfaglig baggrund har meldt sig til at hjælpe regionerne.

Cybertruslen mod Danmark er høj

Effektiviteten er ikke den eneste, vi skal være opmærksomme på, når mange af os arbejder hjemmefra - skribenten inklusive. Vi skal også holde øje med falske mails.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortalte, at cybertruslen mod Danmark er meget høj.

Hun bad ved samme lejlighed folk, der har en sundhedsfaglig uddannelse og har været i Forsvaret, om at registrere sig på Forsvarsministeriets hjemmeside.

I dag blev det også meldt ud, at 35 danske soldater bliver trukket hjem fra Irak, hvor de skulle have trænet irakiske soldater.

Strandede danskere er ikke efterladt

Andre danskere skal også hentes hjem. Der er nedsat en taskforce for at få danskere i Sydamerika hjem, og i samarbejde med rejsebranchen bliver strandede danskere i Marokko hentet hjem i tre fly.

I alt er 88.000 danskere registreret som rejsende danskere i udlandet på Udenrigsministeriets ’Danskerliste’, fortalte direktøren i Udenrigsministeriets Borgerservice på et doorstep i dag. Nogle af dem er kommet hjem, andre er på vej, men der er altså stadig en del, der har brug for hjælp til at komme hjem.

Men selv om man er strandet i kortere eller længere tid, er man ikke efterladt, sagde udenrigsminister Jeppe Kofoed.

Han understregede kraftigt, at danskere i udlandet, som gerne vil hjem, skal købe flybillet og komme hjem nu. I en del afrikanske lande er der stadig fly til Europa. Men det vindue kan være ved at lukke, sagde han.

Danskere, der er vendt hjem, skal sørge for at melde sig af Udenrigsministeriets ’Danskerliste’.

Skoler lukker i Storbritannien

Så fulgte Storbritannien også efter blandt andre Danmark og lukkede skolerne på ubestemt tid, efter de længe er blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at forhindre smitten.

Annonce

I Sverige er skolerne stadig åbne, men statsministeren opfordrede tirsdag til at undervise digitalt i gymnasier og på videregående uddannelser.

Tysklands største udfordring siden Anden Verdenskrig

Angela Merkel fulgte muligvis dronningens eksempel i går. I dag holdt hun i hvert fald en tale til nationen for første gang i 15 år.

»Situationen er alvorlig. Tag den alvorligt. Ikke siden den tyske genforening, nej, ikke siden Anden Verdenskrig, har vort land stået over for en udfordring, der afhænger så meget på vores fælles solidaritet«, sagde hun.

Eurovision, sport og festival aflyst

Der bliver ingen douxe points til Danmark fra vores skandinaviske naboer i år. Det europæiske melodi grand prix, Eurovision Song Contest, er nemlig aflyst i 2020 på grund af coronavirusudbruddet.

Den engelske festival Glastonbury meldte i dag ud, at de må aflyse, men Roskilde Festival holder indtil videre fast.

I sportens verden er Superligaen suspenderet på ubestemt tid, racerløbet Le Mans er udskudt, håndboldherrenes landskampe mod Japan er aflyst. Fordi EM i herrehåndbold er udskudt et år, er kvindernes håndbold EM, som skulle være afholdt i 2021, blevet udskudt. Fortsæt selv listen.

Tilgengæld (gen)opstår der også kultur i disse tider. Blandt andet Den Korte CoronAvis.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?