0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pas på falske coronamails: Lumske bagmænd forsøger at udnytte coronabekymrede danskere

Flere kriminelle udnytter coronakrisen til at lokke personlige oplysninger ud af borgere. Forsvarsministeren opfordrer derfor danskerne til at være ekstra opmærksomme på snyd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kasper Løftgaard
Foto: Kasper Løftgaard
Danmark

Hvis du i disse dage støder på tilfældige hjemmesider eller modtager sms’er og mails med ’ny vigtig info’ fra Sundhedsstyrelsen, skal du være ekstra vågen.

Der vrimler nemlig med lumske bagmænd, som forsøger at udnytte coronabekymrede danskere.

Center for Cybersikkerhed har både set eksempler på mails med et link, hvor du skal bruge Nem-ID for at logge ind, sms’er hvor du bliver bedt om at give dine dankortoplysninger og flere falske hjemmesider, der er nærmest identiske med Sundhedsstyrelsens. De ender dog typisk på .eu eller .net istedet for .dk.

På den måde kan bagmændene få adgang til dine personlige oplysninger. Det fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Borgerne skal tænke sig ekstra godt om

Hun oplyser, at Center for Cybersikkerhed, som hører under Forsvarsministeriet, har lukket flere hjemmesider ned. På et pressemøde onsdag fortalte justitsminister Nick Hækkerup (S), at et flertal i Folketinget vil straffe kriminelle, der udnytter coronakrisen, ekstra hårdt. Det gælder både tyveri, udnyttelse af støttepakker – og cybersnyd.

»Det er noget, vi skal være meget opmærksomme på. Der er en høj trussel. Borgerne skal tænke sig ekstra godt om. Man skal ikke klikke på links eller filer fra nogen, man ikke kender«, siger forsvarsministeren.

Borgerne er i øjeblikket mere sårbare overfor snyd

Fordi Trusselvurderingen for cyberkriminalitet er høj, døgnovervågninger Center for Cybersikkerhed i øjeblikket internettet for sider, som kan vildlede.

»Vi har skærpet beredskabet, fordi vi ved, at samfundet og borgere er mere sårbare og modtagelige for den her type informationer, når vi er i den situation, som vi står i. Det kan gøre mere skade«, siger Trine Bramsen.

Men myndighederne ved ikke, hvem der står bag svindlen.

»Vi prøver at trævle op, hvor hjemmesiderne kommer fra. Men sandheden er, at det er rigtig svære sager, fordi de her type trusler ofte kommer fra udlandet. Vores vigtigste redskab er at få lukket ned for siderne.«

Derfor er forsvarsministerens opfordring til danskerne klar.

»Når man søger oplysninger, så brug coronasmitte.dk. Det er der, alle troværdige og nødvendige oplysninger ligger. Man behøver ikke kigge på alt muligt andet«.

Samtidig understreger hun, at myndighederne aldrig beder om personlige oplysninger i direkte mails eller sms’er.

»Hvis det offentlige gerne vil i kontakt med én, vil de bruge de kanaler, de plejer – e-boks eller sundhed.dk«.