0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Overblik: Her er døgnets vigtigste coronahistorier

Forsigtig optimisme og genåbning af genbrugspladser

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der bliver dagligt rapporteret om flere og flere nye tilfælde af danskere, der er smittede med coronavirus. Alligevel er der positive tendenser at spore i udviklingen.

De restriktioner, der er lavet for at begrænse smitten, ser nu ud til at have en effekt, vurderer Anders Koch, der er overlæge ved Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, under Statens Serum Institut.

De positive toner bliver fulgt op af statsminister Mette Frederiksen (S) som i et Facebook-opslag tager forsigtigt hul på spørgsmålet om, hvornår Danmark skal lukke op igen. Hun giver udtryk for, at hun hverken håber eller tror, at der går flere måneder, før Danmark kan begynde at åbne igen.

En sundhedsøkonom anbefaler at lukke forsigtigt op igen. Og begynde med at åbne skolerne.

»Man kunne begynde med at åbne skolerne igen. Børn bliver ikke så hårdt ramt af corona og vil ikke komme til at belaste hospitalerne ret hårdt, hvis de får corona. Og så kunne de offentlige arbejdspladser åbne igen. Den arbejdsduelige del af befolkningen er heller ikke i risikogruppen«, siger professor Jakob Kjellberg til Politiken.

Ikke kun godt nyt

Det er nu ikke kun godt nyt, der er om udviklingen i corona-smitten. 65 personer smittet med coronavirus er nu døde i Danmark, oplyser Statens Serum Institut. Det er en stigning lørdag på 13 i forhold til fredag. Af de i alt 459 indlagte patienter er 121 indlagt på en intensivafdeling, og 104 af dem har brug for respirator.

I Italien har dødstallet rundet 10.000. 889 er døde det seneste døgn som følge af coronavirus. Det bringer det samlede dødstal op på 10.023, oplyser myndighederne lørdag.

Kulturen skal have en hånd

Virksomhederne lider, og lønmodtagerne bliver arbejdsløse under coronakrisen, men også museer, højskoler og teatre frygter at måtte dreje nøglen om. Zoologiske haver, at de må tage livet af dyrene. Landets kultursektor har råbt højt den seneste uge, fordi den kun i ringe grad mener at kunne få glæde af regeringens store coronahjælpepakker til erhvervslivet.

Det har fået Christiansborgs kulturordførere til at efterlyse handling fra kulturminister Joy Mogensen (S), som har holdt fast i, at det er »med helhedsløsninger, der går på tværs«, at kulturlivet skal hjælpes. Det skrev hun lørdag i en kronik i Politiken. Samme lørdag formiddag indkaldte ministeren dog til forhandlinger og et mindre pressemøde foran Borups Højskole i København.

Tegn på normalisering

Så vender vi lige tilbage til de positive takter fra indledningen. De kommunale genbrugspladser, der har været lukket siden 11. marts på grund af corona, åbner igen på tirsdag. Sundhedsmyndighederne har sagt god for genåbningen, men kravet er, at der bliver levet op til corona-reglerne om blandt andet at holde afstand til hinanden og personalet på pladserne.

Grønland indfører alkoholforbud

Dele af Grønland indfører alkoholforbud med øjeblikkelig virkning frem til 15. april. Det sker for at beskytte børn, der er hjemme under coronaviruskrisen.

» I en sådan særsituation er vi nødt til at tage mange forholdsregler for at undgå smitten. Men kernen i min beslutning er at beskytte børn, de skal have et trygt hjem«, udtaler formanden for Grønlands landsstyre, Siumut-formand Kim Kielsen, i en pressemeddelelse ifølge Sermitsiaq.AG.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden