0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Blodbanker kimes ned efter åbning for corona-test

Landets bloddonorer kan fra i dag blive testet for, om de har antistoffer mod coronavirus i kroppen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Bech/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Blodbankerne tester bloddonorerne, men ikke for den enkeltes skyld - det er for at finde ud af, hvor mange der har været smittet.

Danmark

Landets blodbanker er i dag begyndt at corona-teste alle bloddonorer, og det har fået en masse danskere op af stolene. Både nye og eksisterende donorer har kimet blodbankerne ned, oplyser Flemming Bøgh-Sørensen, der er generalsekretær i Bloddonorerne i Danmark.

»Folk vil rigtig gerne se, om de selv har haft corona, så der er ingen tvivl om, at det giver et stort run på blodbankerne«, siger Flemming Bøgh-Sørensen.

I sidste uge begyndte Region Hovedstaden og Region Midtjylland at tjekke bloddonorer for antistoffer, som kan afsløre, om de tidligere har haft coronavirus i kroppen. I dag fulgte de øvrige regioner efter.

Det sker for at kaste lys over mørketallet, som er mængden af mennesker, der har haft virusset, men ikke er registreret smittet af egen læge eller hospital. Tallet kan bruges til at tegne billedet af, hvor udbredt virusset er, og hvor høj grad af flokimmunitet, der er opnået.

Bloddonorerne er velegnede, da de er repræsentative for hele befolkningen i kraft af, at de er spredt ud over hele landet, der er god aldersspredning fra 17 til 69 år og kønsfordelingen er meget lige.


Testen er frivillig, og donorerne kan efterfølgende få svar på testen. Og det er der altså et stort antal danskere, der er nysgerrige efter.

Blodbanken i Region Nordjylland skriver på Facebook, at telefonen bliver kimet ned, men at folk ikke skal ringe til dem, men bestille tid online.

Blodbanken ved Odense Universitetshospital skriver ligeledes på sin Facebook-side:

»Pga den ny test for COVID-19 er der en enorm interesse for at blive testet, men vi tester KUN DONORER, der bliver tappet«, mens Region Hovedstaden skriver, at interessen »har været overvældende«.

Flemming Bøgh-Sørensen opfordrer også donorerne til at tage den med ro.

»Budskabet fra os er, at donorerne skal gøre, som de plejer. Det vil sige bestille tid og komme til den aftalte tid. De skal ikke komme kun for at få lavet den test, men de skal se det som en ekstra mulighed for at bidrage, at de kan hjælpe med at afdække mørketallet, og så får de oven i købet den service, at de får at vide, hvad deres egen test viser«, siger Flemming Bøgh-Sørensen.

Og faktisk har blodbankerne ikke et specielt stort behov for blod lige for tiden, oplyser generalsekretæren.

»Donorerne har bakket så godt op om blodbankerne de sidste 3-4 uger, så de har, hvad de skal bruge. Det vil sige, at tidsbestillingen er ved at være fyldt godt op. Nogle steder skal man frem til juni, før man kan få en tid til at blive tappet. Men det er forskelligt fra sted til sted«, siger Flemming Bøgh-Sørensen.

Region Hovedstaden nåede allerede i sidste uge at teste 1.000 donorer, hvor 27 havde dannet antistoffer mod coronavirus.

I Region Midtjylland nåede 244 donorer, hvor der ikke blev fundet positive tests.

Cirka fem procent af befolkningen lader sig regelmæssigt tappe for blod. Det svarer til over 5.000 portioner per uge, der nu skal testet hos blodbankerne.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts