0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bundlinjen: Det er klogest at ignorere finansmarkedernes optimisme

Politikerne hjælper hjemmemarkedet, men coronaramt eksport varsler stort tab af jobs.

Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Skuffelsen er størst i restaurations- og cafebranchen, som beskæftiger over 100.000 medarbejdere. Her havde man håbet at kunne åbne udendørs igen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Politikernes minigenåbning i dag af en række mindre virksomheder i de liberale erhverv, heriblandt frisører og fysioterapeuter, vil redde mange selvstændige og beskytte op mod 27.000 arbejdspladser. Det er et vigtigt bidrag, og i weekenden blev hjælpepakkerne til erhvervslivet forlænget og forbedret. Men der skal mere til, når det bliver sundhedsmæssigt forsvarligt.​​

Statens Serum Instituts matematiske model gav mulighed for at åbne dansk økonomi mere, uden at sundhedssystemet blev overbelastet. Den frarådede direktør Kåre Mølbak, og det råd fulgte politikerne, hvilket har skuffet mange i erhvervslivet. Men genåbningen hilses velkommen af de fleste som et vigtigt første skridt, og fordi det anerkendes, at det er en politisk prioritering at afveje kravet om sundhed mod hensynet til arbejdspladser.

Skuffelsen er størst i restaurations- og cafebranchen, som beskæftiger over 100.000 medarbejdere. Her havde håbet været i det mindste en delvis genåbning af mindre og udendørs arealer, så lidt af forårssæsonen kunne reddes. Ligeledes i detailhandelen, hvor nedlukningen af storcentrene ikke kun rammer de store kæder, men også mange mindre butikker.

Hertil kommer, at genåbning ikke er nok. Den statslige hjælp, som blev forlænget og forbedret i weekenden, er heller ingen langsigtet løsning. Der skal kunder i forretningerne igen, og spørgsmålet er, om og hvornår der kommer nok af dem. Det er svært at trække på historiske erfaringer, for coronakrisen er på to punkter meget anderledes end finanskrisen og den store verdenskrise i 1930’erne.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce