0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Tyskland åbner trinvis sin grænse til Danmark 15. maj

Ministerpræsidenten i Slesvig-Holsten har fået den tyske indenrigsminister til at åbne grænsen mod Danmark.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I øjeblikket har både Danmark og Tyskland lukket grænsen, imens coronavirusset hærger, men Tyskland ser nu ud til at være klar til at åbne igen.

Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther, har således overtalt den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer (CSU), til trinvis at åbne for indrejse fra Danmark til Tyskland fra den 15. maj.

Det skriver Flensborg Avis, efter at have talt med Daniel Günthers pressechef.

Pressetalsmanden kan ikke oplyse, hvordan det fra den 15. maj igen bliver muligt at rejse fra Danmark til Tyskland, skriver Flensborg Avis.

Planen bliver præsenteret en af de kommende dage. Herefter skal omfanget af den tyske grænseåbning forhandles.

Forhandlingerne ventes at blive taget op igen på onsdag, når Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mødes med de 16 tyske delstaters regeringschefer.

Opråb fra borgmestre

Ifølge Flensborg Avis tog Daniel Günther initiativ til genåbningen, efter at det danske mindretalsparti i Sydslesvig, SSW, i sidste uge lagde pres på delstatsregeringen i Kiel om at tage genåbningen op med forbundsmyndigheder i Berlin, som grænsekontrollen hører under.

Statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmarks grænser til Tyskland 14. marts under coronaudbruddet, og Tyskland fulgte trop 15. marts ved at lukke grænsen den anden vej.

Siden har Danmark åbnet for indrejse for faste partnere til bosiddende i landet.

I sidste uge lød der et opråb fra flere af landets borgmestre, der ønsker at få den danske grænse til Tyskland åbnet.

Det er blandt andet fordi, at mange tyskere forventer at tage på ferie i Danmark til sommer, og flere kommuner vil således gå glip af indtægter.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde til Politiken 28. april, at han godt forstår problematikken, men han har endnu intet svar.

»Det kan let blive et underligt løb om at leje sommerhuse. Men vi er nødt til at vente til 10. maj, før de næste initiativer til den her gradvise, forsigtige åbning bliver meldt ud.

»Vi træder forsigtigt, fordi vi bliver nødt til at se resultatet af de åbninger, der er sket, sagde Hækkerup til Politiken.

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, sagde i sidste uge til Ritzau, at der ikke længere er noget grundlag for at holde grænsen lukket.

De Radikale kræver derfor en ny vurdering af situationen fra regeringen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…