0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnerne skal alligevel ikke se sig grundigt for, hvis de vil undgå deres efterladenskaber

Københavns Kommune har udskudt udledning af urenset spildevand til Øresund.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Borgerne i hovedstadsområdet skal alligevel ikke se sig grundigt for, hvis de vil ud at bade i Øresund i de kommende dage.

Badegæsterne slipper – i første omgang – for at risikere et uvelkomment gensyn med deres egne efterladenskaber, fordi Københavns Kommune nu har besluttet at udskyde udledningen af 290.000 kubikmeter spildevand til oktober måned.

Det bekræfter teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) overfor Politiken.

»Min forvaltning har arbejdet på højtryk med sagen hele dagen og været i kontakt med Hofor (der står for rensnings af en stor del af hovedstadsområdets spildevand, red.). Hofor har givet udtryk for, at det var muligt at udskyde arbejdet, og det har jeg nu bedt dem om at gøre«.

Det var ellers planen, at spildevandet - der groft sagt kun er renset for cykelstel og større genstande - allerede fra søndag og i de følgende fem døgn skulle ledes flere kilometer ud i Øresund. Det skulle ske gennem rørledninger, der normalt kun bruges til overfladevand under særligt store regnskyl.

Tid til at undersøge alternativer

I sidste øjeblik blev planen udskudt til mandag, mens Københavns Teknik- og Miljøforvaltning lavede en redegørelse til Teknik- og Miljøudvalget om tilblivelsen af tilladelsen. Den er givet administrativt og ikke blevet politisk behandlet. I sidste øjeblik blev det aftalt, at de tekniske undersøgelser, som er årsagen til udledningen kan udskydes.

»Det er rigtig godt, at der ikke bliver åbnet nogen haner i morgen tidlig. Det gør, at alle de spørgsmål jeg og udvalgets medlemmer har til tilladelsen og sagsbehandlingen, kan vi nu få svar på«, siger Ninna Hedeager Olsen.

»Vi har købt os god tid til at undersøge alternativerne, og om udvalget har nogen nye handlemuligheder«.

De radikales medlem af udvalget, Mette Annelie Rasmussen er vred over, at tilladelsen til udledning af de store mængder spildevand er givet, uden politikerne har fået besked om det eller haft mulighed for at undersøge alternativer.

»Vi er skuffede og chokerede over, at denne sag har kunnet leve sit eget liv. Det er stærkt problematisk. Ingen synes jo, at det er en god løsning at lukke spildevand ud i Øresund. Nu skal vi finde en bedre løsning, og samtidig skal vi sikre os imod, at der kan ske noget tilsvarende i fremtiden«, siger Mette Annelie Rasmussen.

Hun peger blandt andet på, at man muligvis teknisk kan binde fosfor i spildevandet for at undgå opblomstring af alger i Øresund og samtidig sikre badevandets kvalitet i hovedstadsområdet.

Kritiseret borgmester

Det er en udbygning af Svanemølleholmen i Københavns Nordhavn, der er skyld i, at hovedspildevandledningen, der krydser gennem byggefelterne skal lukkes midlertidigt. Før byggeriet kan føres ud i livet, skal ledningen fastgøres, og det skal undersøges, om den overhovedet kan klare, at der bygges ovenpå. I løbet af de fem dage arbejdet står på, kan ledningen ikke bruges. Derfor var det planen, at lede det urensede spildevand gennem andre rørledninger ud i Øresund.

Ninna Hedeager Olsen er blevet voldsomt kritiseret af både de borgerlige udvalgsmedlemmer og medlemmer fra socialdemokratiet og SF for hele forløbet.

»Jeg har allerede skrevet til udvalgsmedlemmerne, at jeg deler kritikken. Vi skulle have været informeret om den tilladelse«, siger borgmesteren.

Men er det din skyld, at politikerne ikke har været inde over en så omfattende miljøsag?

»Det er sådan, at miljøudvalget har delegeret kompetencen til at give den slags tilladelser til forvaltningen. Men det er klart, at jeg synes, at forvaltningen alligevel skulle have orienteret om tilladelsen. Nu skal vi have svar på, hvad der er sket i sagsbehandlingen, og om der er andre løsningsmuligheder«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?